Autor: Irina Papuc
Își tratează copiii în saloane prin care mișună gândacii, sunt nevoite să cumpere medicamente din banii lor și chiar să aibă grijă de curățenie. Astfel, de două și chiar trei ori pe zi, pacientele spală singure podelele salonului unde se tratează micuții. Acestea afirmă că infermiera trece doar de câteva ori pe săptămână. Pe lângă faptul că achită pentru analgezice, analize de sânge și alte investigații, mămicile se plâng că li se cer bani și pentru lenjeria de pat. Toate se întâmplă în cel puțin o secție a Institutului Mamei și Copilului, instituție de nivel terțiar care oferă îngrijire medicală mamelor, copiilor și nou-născuților din toată țara. Administrația promite să vină cu un răspuns mâine, la prima oră.
Deși pare greu de crezut pentru cineva care trece rar pragul spitalelor, pentru o mamă spălatul pe jos în salonul în care se află în calitate de pacient sau însoțitor pentru copil a devenit o preocupare zilnică. Acestea nici măcar nu mai caută infermiera – știu unde se află mopul, cârpa, găleata cu apă, așa că de curățenie se ocupă singure.
O mamă care și-a tratat fiul de numai trei ani în secția de Urologie a spitalului, povestește șocul pe care l-a avut când a înțeles cum decurge tratamentul într-o instituție de stat. „Nimeni nu face curat în saloane. Noi, mamele, trebuia să măturăm, să spălăm podeaua, pentru că servitoarea nu reușește. Unele mame ziceau că trebuie să punem fiecare câte 5 lei, să-i dam servitoarei și numai așa o să vină”, spune ea. Curățenia nu-i nici pe departe singura problemă.
„Nopțile erau groaznice. Cum stingeam lumina apăreau gândacii. Și nu unul, ci mulți. Eu omoram în fiecare seară minim patru. Nu mai spun de faptul că a trebuit să plătesc ședințele de clismă, câte zece lei. Singură am cumpărat seringi, analgină și demidrol”, mai povestește mama. De altfel, tot din buzunar a scos bani și pentru analiza generală a sângelui și chiar pentru lenjeria de pat.
Am mers la Institutul Mamei și Copilului să vedem cum stau lucrurile în secția de Urologie. Mamele povestesc cu jumătate de gură că prin salon infermiera trece o dată sau de două ori pe săptămână. „Degrabă facem trei săptămâni de când ne tratăm aici. Eu singură spăl pe jos, pentru că pe infermieră am văzut-o doar de câteva ori. Nu folosesc niciun detergent, spăl doar cu apă”, spune o tânără mămică. Ea susține că face acest lucru de bună voie. „E vorba despre confortul nostru și al copiilor noștri, de aceea și spăl”. Alte mămici povestesc că omoară gândacii care mișună pe pachetele cu produse alimentare. „Am ucis azi doi gândaci. În salonul alăturat chiar am auzit că sunt șoareci, dar nu vă pot spune sigur. N-am văzut”.
Șefa secției cu pricina, Victoria Celac, ne-a spus că o parte dintre
probleme le cunoaște. Chiar dacă este un lucru cunoscut că mămicile spală podeaua și o fac doar cu apă, fără detergenți, ea nu are soluții deocamdată.
„Am trimis numeroase demersuri la șeful spitalului și l-am informat despre faptul că avem nevoie de infermiere. Secția noastră este foarte mare, însă avem o singură persoană care se ocupă de curățenie. Ideal ar fi să fie patru. Așteptăm, ni s-a spus că poate după Anul Nou s-a rezolva ceva”, ne-a asigurat Victoria Celac.
Și despre gândaci se știe. Se pare însă că problema îi depășește și de această dată. „Chiar săptămâna trecută am făcut dezinfectare. Știu că sunt gândaci. Nu-i vorba despre antisanitarie. Blocul e vechi. Facem ce putem”, a precizat șefa Secției.
Cât despre medicamente, Celac spune că medicii sunt nevoiți să roage mămicile să cumpere preparatele care lipsesc, întrucât farmacia nu le are tot timpul la dispoziție. Aceasta se întâmplă rar, susține ea, iar lipsa
analgezicelor este cea mai frecventă. Atunci când acestea nu se găsesc la farmacie, fie le cumpără mamele, fie doctorii le plătesc din buzunarul
lor. „Dacă copilul a suportat o operație și are dureri, ce să-i facem, să-l lăsăm să plângă? Sunt cazuri când dăm noi din buzunarul nostru, dacă mămica n-are. Asta este, se întâmplă ca acestea să nu fie la farmacie, dar mai mult de două, maxim trei zile n-a fost”.
În schimb, responsabila spune că ar fi soluționat imediat problema cu banii solicitați pentru investigații și lenjerie. Șefa de secție spune că va organiza o ședință în care va încerca să afle cine a cerut bani pentru investigații și lenjerie, iar banii îi vor fi întorși înapoi pacientei.
Angajații din spital s-au arătat deranjați de prezența presei, așa că au chemat paza spitalului ca să dea afară reporterul E-sănătate.MD, deși șeful instituției cunoștea despre prezența noastră acolo. Eugen Ghețeul, medic în această instituție, ne-a interzis orice tip de fotografii, recunoscând că nu știe cu ce problemă am venit la spital și că, de fapt, nici nu-l interesează, chiar dacă vizează drepturile pacienților.
În schimb, Ștefan Gațcan, directorul Institutului, spune că a luat în calcul toate plângerile pacientei și că așteaptă de la angajații săi un răspuns până mâine dimineață. „Noi avem Dimedrol în instituție, așa că nu-mi explic ce s-a întâmplat acolo. Și seringi avem. Până mâine dimineață un raportul va sta pe masa mea”, a spus scurt acesta. În schimb, problema curățeniei este acută.
„Nu cred că mamele spală pe jos. În secție este o infermieră, dar nu văd de ce n-ar reuși. Curățenia ar trebui să se facă de cel puțin două ori pe zi, iar în secțiile cu regim special – la fiecare trei ore”, a mai spus Ștefan Gațcan. Anterior, directorul a recunoscut pentru Sănătate Info că instituția a cumpărat în acest an mai puțini detergenți, decât era necesar. Incidența infecțiilor nosocomiale în cadrul Institutului Mamei Și Copilului ajunge, oficial, la 7 la sută în cazul lăuzelor și 3 la sută în cazul nou-născuților.
█ Articole relaționate: