Autor: Sorina Bujarov

În timp ce majoritatea specialiștilor tineri jinduiesc să rămână la Chișinău după terminarea facultății, există și entuziaști care își iau inima în dinți și pleacă în provincie, în speranța că vor reuși să schimbe lucruri. Acești tineri, de cele mai deseori sunt excepții, totuși ei există. Noi am reușit să descoperim doi stomatologi, care de curând au format o familie și care au plecat să muncească tocmai la Costești, raionul Rîșcani, unde au deschis o clinică stomatologică. Asta după ce au aflat că, în afară cele de la raion, în alte sate astfel de instituții medicale nu există.

Mariana și Marcel Tăbârță s-au cunoscut la Universitate, ea studentă anul I, el - în anul II. După o relație de cinci ani, au înțeles că le-ar fi complicat să stea departe unul de altul, așa că s-au căsătorit. Marcel a terminat rezidențiatul în acest an. Soția lui abia l-a început. În scurt timp, tinerii vor începe să lucreze cot la cot în clinica stomatologică proprie din Costești.

„Cred că vom începe să lucrăm în clinică în a doua jumătate a lunii decembrie. Pentru început vom lucra doar eu cu soția, eu medic, ea rezident. Vom angaja o infirmieră, un asistent, lucrătorii de care avem nevoie pentru a ne face munca bine. Poate, ulterior, dacă o să meargă lucrurile bine o să mai angajăm medici și o să deservim mai mulți pacienți”, afirmă Marcel Tăbârță.

Clinica este mică. Are doar două scaune stomatologice. Cu toate acestea, precizează tânărul stomatolog, aici ar urma să fie tratați mii de moldoveni - 2.500 de locuitori ai orășelului Costești, plus locuitorii din alte șase sate mici din vecinătate și comunele mai îndepărtate, care, de asemenea, nu au un medic stomatolog. Până acum sătenii de aici erau nevoiți să meargă la Policlinica Stomatologică din Râșcani sau la clinicile private tot din oraș.

Înainte să deschidă clinica, Mariana a studiat bine piața și recunoaște că anume lipsa stomatologilor în regiune a motivat-o pe ea și pe soțul ei să își deschidă acolo o afacere.

„Am ținut cont de acest aspect atunci când ne-am decis să deschidem clinica aici, pentru ca să nu avem concurență. Pe lângă toate, clinica este și o afacere pentru noi, iar eu sunt dintr-un sat de aici din Rîcani. E un beneficiu reciproc - pentru noi că vom avea pacienți și pentru oamenii de aici care, în sfârșit, vor avea medici stomatologi. Oamenii au o închipuire greșită despre cum stau lucruruile cu adevărat în Moldova. Stomatologia, de fapt, nu este o mină de aur, dar o muncă grea și costisitoare”, susține Mariana Tăbârță.

Nu înseamnă însă că tinerii nu și-au încercat norocul la Chișinău. Spun că nu au reușit însă, deoarece clinicile stomatologice, chiar și cele private, nu oferă un salariu motivant pentru tinerii specialiști. „Poate proprietarii clinicilor stomatologice private câștigă bine, însă doctorii care muncesc acolo au un salariu ca al bugetarilor. Nu e rentabil. Muncești foarte mult, însă nu ești remunerat așa cum ai merita. Din acest motiv, unii colegi de ai mei deja au plecat să muncească în străinătate, unde și-au echivalat studiile și au început să lucreze după specialitate”, adaugă Mariana.

De cealaltă parte, soțul, Marcel, spune că pentru un stomatolog în devenire nici nu este rezonabil să lucreze la o clinică privată și din motivul că medicii nu sunt interesați să-i învețe meserie pe tinerii specialiști.

„Cât am urmat rezidențiatul am lucrat la Policlinica Stomatologică din Sângerei. Acolo chiar am învățat multe, pe când, la privat, doctorii nu își dau prea multă străduință să ne învețe câte ceva și pe noi care abia însușim această meserie”, mărturisește Marcel.

Fiind influențați și de acest aspect, tinerii s-au gândit că mai bine își deschid propria clinică, decât să muncească mai mult degeaba, în alte clinci private. Recunosc că aces lucru nu le-a reușit atât de ușor, mai ales că utilajul stomatologic este destul de scump, iar ei sunt tineri  și nu au sume colosale de bani.

„Părinții ne-au susținut financiar, pentru a putea deschide această clinică. A fost puțin complicat, pentru că atâția ani au plătit contract de mii de lei, însă sperăm să recuperăm investiția. Vom avea aceleași costuri ca și în majoritatea clinicilor. Știm că venitul moldovenilor e foarte mic, dar costurile ustensilelor și utilajului stomatologic este scump”, adaugă tânărul stomatolog.

Marcel este curajos. Spune că nu îl sperie munca la sat, pentru că încă de la început a tratat pacienți din sate, acolo unde igiena orală nu este tocmai bine respectată. Experiența i-a prins bine, având în vedere că deja mulți ani înainte urmează să muncească în mediul rural. Povestește că uneori și el rămâne uimit de imaginația moldovenilor despre igiena orală. Însă nu râde de oameni, ci încearcă să-i învețe cum să-și îngrijească corect dinții. „Unii oameni mă întreabă de ce li s-au stricat dinții, dacă ei se străduie să mănânce des usturoi sau ardei iute. Înțeleg că oamenii de la țară sunt mai puțin informați, de aceea de fiecare dată încerc să le explic cum trebuie de fapt îngrijită dantura”.

Prin alegerea care au făcut-o, au decis să schimbe percepțiile oamenilor despre igiena orală, chiar dacă intuiesc că nu le va fi ușor.  „Serviciile stomatologice trebuie să fie accesibile chiar și pentru cel mai îndepărtat sat. Oamenii de la sat merită și ei servicii stomatologice calitative”, ne-au mărturisit soții Tăbârță la final, fericiți că cineva le apreciază decizia.

 

 Articole relaționate:

Cele mai frecvente greşeli de îngrijire a dinților, comise involuntar

Câte bacterii conţine periuţa de dinţi şi cât de des trebuie schimbată 

Obiceiuri-care-ne-distrug-dintii