Autor: Virginia Murariu
Deși nu există o statistică a familiilor discordante din Moldova, așa se numesc cuplurile în care un partener este HIV-pozitiv, specialiștii spun că numărul acestora este destul de mare. Aceste familii au o viață normală și pot avea copii sănătoși, bineînțeles dacă respectă anumite reguli. De fapt, aceste cupluri vor trebui să țină cont de tratament și mod de viață sănătos dacă vor să protejeze sănătatea partenerului toată viață.
„Situațiile sunt foarte diferite. Majoritatea decid să rămână alături de partener și deja duc un alt mod de viață. Este vorba despre o viață sexuală protejată. Dacă persoana infectată nu primește tratament, evident trebuie să utilizeze prezervativul, deoarece alte modalități de protecție nu sunt“, a declarat pentru Sănătate INFO Svetlana Popovici, coordonator național în tratamentul antiretroviral la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.
Specialiștii spun că deși la început cuplurile sunt speriate de un astfel de anunț, ulterior femeile își doresc copii. „Diagnosticul îi sperie. După aceea oamenii înțeleg că pot trăi cu HIV, că există tratament și că pot avea o viață normală. Unele femei vor să facă chiar și 2-3 copii. Din observațiile noastre, numărul copiilor în familiile în care o persoană are HIV este mai mare decât în familiile care nu se confruntă cu o asemenea problemă“, spune Svetlana Popovici.
Majoritatea cuplurilor reușesc să aibă copii sănătoși fără a-și infecta partenerul. Ca să fie evitate riscurile, partenerul HIV-pozitiv trebuie să ia un tratament antiretroviral special cu șase luni înainte de conceperea bebelușului.
„Noi le recomandăm să primească tratamentul antiretroviral, una dintre metodele profilactice eficiente. Tratamentul constă în luarea unei pastile pe zi, la aceeași oră. Astfel, virusul din sânge este redus la 0 și nu poate fi identificat, iar odată cu aceasta scade și riscul de a infecta partenerul. Riscul este redus cu până la 2%“, adaugă Svetlana Popovici.
Până la apariția acestui tratament, cuplurile din Moldova care-și doreau un copil erau nevoiți să o decizie grea, mai ales pentru partenerul sănătos. „Începeau să trăiască liber, fără a se proteja, iar partenerul se infecta. Același lucru se poate însă întâmpla în cazul în care persoana care are HIV nu-și ia tratamentul sau nu respectă ora la care trebuie să bea pastila“, afirmă Stela Popovici.
Chiar și așa, nimeni nu vă asigură sută la sută că infecția nu se va transmite partenerului. Totuși: „După ce fac un copil, noi le recomandăm cuplurilor să revină la viața sexuală cu utilizarea prezervativului, pentru că există cele 2 procente de risc de infectare“, accentuează doctorul. Decizia de a utiliza sau nu prezervativul ca metodă de protecție împotriva HIV rămâne însă la latitudinea partenerului.
█ Articole relaționate: