Redactor: Virginia Murariu

Abby Landy a fost diagnosticată cu HIV la vârsta de 23 de ani. Virusul l-a luat de la un bărbat cu care s-a întâlnit în 2012. Acesta i-a trimis un mesaj în care i-a scris: „Sper că mă vei ține minte toată viața”. Ulterior tânăra și-a făcut un test HIV, iar rezultatul era pozitiv.

La vârsta de 23 de ani, ultimul lucru pe care ai vrea să-l iei în considerare atunci când te duci acasă, după o relație sexuală ocazională, este o boală incurabilă. Aceasta i s-a întâmplat însă tinerei Abby Landy din Sydney, Australia. În documentarul – De la SIDA la HIV, ea împărtășește povestea ei în timp ce promovează distrugerea stigmatizării și concepțiilor greșite despre virus.

La începutul relației cu partenerul său, Landy a observat că acesta devenea „agresiv sexual”, ceea ce nu o făcea să se simtă bine, a povestit tânăra pentru Daily Mail Australia.

 Povestea unei moldovence care de 16 ani este HIV-pozitivă și are doi copii sănătoși. „Cred că o maladie oncologică este mai periculoasă decât HIV. Dacă te tratezi, poți trăi atât cât îți este dat“ 

În ciuda insistenței lui de a o vedea din nou și de a ține legătura, tânăra nu a vurt să-l mai vadă după ultima lor întâlnire. „Când i-am spus clar că nu este ceea ce mi-am dorit, el mi-a trimis un mesaj în care mi-a scris: „Sper că mă vei ține minte toată viața“, povestește Landy. Inițial ea a fost la doctor din cauză că-i apăruse herpes, dar avea și alte simptome din cauza cărora nu se simțea bine.

După ce a efectuat singură câteva cercetări și nu a găsit nicio cauză a bolii sale misterioase, Landy a revenit la medicul ei și a solicitat un test pentru HIV. „M-am dus și am solicitat testul, dar medicul a insistat că n-ar fi necesar“, mărturisește tânăra. Dar Landy a insistat să i se facă testul, după ce a primit mesajul de la acel bărbat. Câteva zile mai târziu a aflat că are HIV.

„Primul lucru pe care i l-am spus doctorului meu a fost că nu vreau să trăiesc așa. Știam atât de puține lucruri despre ceea ce înseamnă să ai HIV. Mă gândeam că am fost otrăvită, iar viața s-a terminat. Îmi era rușine și milă de familie“, spune tânăra.

În următoarele câteva luni Landy a încercat să afle cât mai multe despre HIV, a cunoscut oameni cu același statut. „În primul rând mi-am dat seama că dintre toți oamenii cu HIV eu sunt cea mai norocoasă. Sunt tânără și educată și am acces la asistență medicală“, a spus Landy.

În afară de cele două pastile pe care trebuie să le bea zilnic, tânăra spune că  virusul nu are nicio altă influență asupra sănătății ei fizice. Dar viața ei s-a schimbat din multe puncte de vedere. „Sunt destul de implicată în diferite activități în sectorul HIV – acestea mi-au schimbat viața. Acum sunt mult mai încrezătoare și hotărâtă să distrug percepțiile oamenilor“, spune tânăra.

Landy a mărturisit că tinerii sunt mult prea încrezători cu privire la contractarea infecțiilor cu transmitere sexuală și vrea să distrugă ideea potrivit căreia numai anumite tipuri de oameni pot avea HIV. „Înainte să primesc rezultatul pozitiv, nu era o temă la care m-am gândit… Îmi imaginez că alți tineri cred același lucru, nu credeam că este ceva ce ne-ar afecta”, spune Landy.

Documentarul „De la SIDA, la HIV” arată că atitudinea față de persoanele seropozitive s-a schimbat în ultimii 30 de ani, și distruge concepțiile greșite comune, cum ar fi ideea că virusul afectează numai homosexualii.

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri”