Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății e gata din nou la concesii. De această dată autoritatea acceptă ca partenerul privat care va investi în serviciul de hemodializă în Republica Moldova să decidă câte secții urmează să renoveze și nu după planul inițial al Ministerului Sănătății. Guvernului nu i-a plăcut ideea, în schimb a aprobat majorarea tarifului unei proceduri de dializă, de la 1.335 de lei, la 1.995 de lei.

Ministerul Sănătății este gata să lase la discreția partenerului privat care urmează să investească în serviciul de dializă, după ce a câștigat licitația organizată pentru un parteneriat public-privat. Este vorba despre consorţiul BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft. Deși anterior autoritățile din Sănătate anunțau că compania câștigătoare își asumă obligația de a moderniza șapte secții existente în spitale, dar care se află într-o stare deplorabilă și să deschide alte cinci noi, acum acestea s-au răzgândit. Compania, după o eventuală consultarea cu autoritatea publică, ar urma să decidă unde este cazul să investească bani. Aceste prevederi se conțin într-un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern privind parteneriatul public-privat în serviciul de dializă, adoptată acum un an și care a fost adăugată pe ultima sută de metri în agenda suplimentară a ședinței de Guvern de ieri.

Prevederile documentului l-au deranjat pe premier, care n-a înțeles de ce Guvernul a aprobat printr-o altă Hotărâre acum un an lista instituțiilor care trebuie renovate, iar acum este nevoie de o altă modificare, prin care partenerului privat i se dezleagă mâinile să decidă singur unde și cât investește.

 Proiectul de parteneriat public-privat pentru serviciul de hemodializă nu a fost aprobat de miniștri. Aceștia vor ca prețurile să fie fixate de Executiv 

„Partenerul privat nu poate substitui Ministerul Sănătății. Să vină la Guvern. Este o problemă cu lista orașelor stabilite? Voi ați propus o listă în baza unei analize pe care ați făcut-o. Vreau să văd analiza și eu, ca înțeleg despre ce este vorba. Putem și noi ajusta aici. Aici nu este vorba doar de business.  Mă tem că în aceste condiții se va investi doar la Chișinău și poate la Bălți, unde sunt cei mai mulți pacienți și unde se fac cei mai mulți bani”, s-a arătat deranjat premierul.

În replică, Usatîi a spus că este vorba despre flexibilitate. „Vom da flexibilitate proiectului, nu există riscuri, dimpotrivă. Nu vom construi centre ineficiente cu număr redus de șederi”. În cele din urmă, ministrul a acceptat să vină cu o analiză clară, pentru a fi identificate raioanele unde este nevoie de secții de dializă și care dintre ele urmează să fie modernizate.

În aceeași ședință a Executivului, ministrul Sănătății a mai propus modificarea prețurilor pentru o ședință de hemodializă. Acesta a crescut cu 660 de lei. Astfel, dacă până acum o ședință costa 1.335 de lei, după aprobarea tarifului nou o ședință va costa bugetul statului 1.995 de lei. Ministrul a argumentat că chiar și după actuala majorare, prețurile din Moldova sunt mai mici decât cele din țările din regiune, deși sunt folosite aceleași consumabile, de la aceiași producători. Într-un final, proiectul Hotărârii de Guvern a fost aprobat.

 O ședință de hemodializă va costa dublu decât în prezent după ce serviciul va fi preluat, pentru 12 ani, de către o companie privată 

Ministerul Sănătății a venit cu această propunere, după ce acum un an autoritatea a  publicat studiul de fezabilitate în parteneriatul public-privat în serviciile de dializă. Documentul prevedea, într-adevăr, o necesitate de creștere a prețurilor, însă atunci experții vorbeau de un tarif de 1.630 de lei. În aceste condiții, creșterea urma să fie dublă, întrucât până acum costul unei ședințe era de 804 lei.

Acum, în spitalele din țară funcționează 80 de aparate de hemodializă, pe când ar mai fi nevoie de încă 200. Anual, se efectuează câte 48 de mii de ședințe pentru 440 de bolnavi cu insuficiență renală, care nu pot trăi fără această procedură. Numărul ședințelor este prea mic, iar oamenii sunt nevoiți să se deplaseze sute de kilometri pentru a beneficia de procedură. În același studiu de fezabilitate, publicat anul trecut, Ministerul Sănătății prognoza necesitatea de a realiza anual 67 de mii de ședințe.

Compania BB-Hämodialyse Handelsgesellschaft a semnat contractul cu Ministerul Sănătății în luna aprilie a acestui an.

 

 Articole relaționate:

Avalanșa de oferte pentru PPP în dializă nu se produce. Termenul de depunere a dosarelor a fost amânat cu 50 de zile. Până acum nu a fost depusă nicio ofertă 

Se caută un investitor cu cel puțin 100 de mii de euro în cont care să învestească în serviciul de hemodializă 

Hemodializă, cu utilaj insuficient şi învechit