Autor: Irina Papuc

Unele spitale din Republica Moldova plătesc sute de mii de lei deja de doi ani consecutiv unei companii pentru extinderea unui soft procurat de la o firmă românească. Printr-un mod inexplicabil, de fiecare dată câștigătoare a acestor tendere este o altă companie din Moldova, subsidiară celei din România. Aceasta din urmă încasează sute de mii de lei, dezvoltând un produs care, dacă e să respectăm logica, nu-i aparține. Cele două companii sunt și cele care trebuiau să dezvolte Sistemul Informațional Integrat „Asistența Medicală Primară”, pe care statul a cheltuit 1 milion de euro.

În februarie anul trecut, Spitalul de Urgență din Chișinău a organizat o licitație pentru extinderea softului Hipocrat. Vorbim despre un produs IT românesc, care aparține Romanian Soft Company și care a început să fie implementat în spitalele de peste Prut din 2006. Software-ul este conceput în special pentru spitale, dar și laboratoare. Conform informațiilor prezentate chiar de companie acesta are la bază șase module principale și permite achiziționarea automată a datelor de la aparatele de analiză, centralizarea fișelor pacientului, controlul personalului și a stocurilor.

22 de milioane de lei, din licitații

Deși este un produs care aparține RSC, o altă companie din Moldova depune oferta și câștigă licitația pentru extinderea softului, ceea ce înseamnă inevitabil operarea unor modificări în el. Compania câștigătoare este nimeni alta decât ISC European Software Company SRL, care a participat la dezvoltarea softului pentru asistența medicală primară din Moldova. Compania o obținut atunci pentru serviciile de extindere a softului un contract în valoare de 281 mii de lei.

Cu o lună mai devreme, aceeași companie câștigă o licitație dintr-o singură sursă pentru dezvoltarea softului Hipocrat în Spitalul pentru Boli Contagioase „Toma Ciorbă”. Aici contractul a fot încheiat în valoare de 59 de mii de lei.

Tot anul trecut, European Software Company câștigă licitația organizată de alt spital, pentru implementarea aceluiași soft. Este vorba despre Spitalul Republican al Asociației Curativ Sanatoriale și de Recuperare. Suma contractului – 59 de mii de lei.

 Funcționar de la Ministerul Sănătății cu salariu de 5.000 de lei, dar care conduce o mașină scumpă și își cumpără imobil de peste 1 milion de lei 

La începutul acestui an Spitalul de Urgență mai organizează o licitație și de această dată de extindere a softului Hipocrat. Valoarea contractului este mai mare – 310 mii lei. Și de această dată câștigătoare este desemnată European Software Company SRL. Tot în 2014, compania câștigă un tender în valoare de aproape 3 milioane de lei, adică peste 150 de mii de euro, pentru elaborarea și mentenanța unui sistem informațional de raportare și evidență a serviciilor medicale în contextul extinderii sistemului Case-Mix,  DRG la toate spitalele din Moldova. La toate aceste licitații se mai adaugă și cea în valoare de 19 milioane de lei despre care am scris la începutul acestei săptămâni, de dezvoltare a SIA AMP, ceea ce pare a fi, de fapt, vechiul Medex, dar ceva mai modernizat.

La un simplu calcul, putem concluziona fără să greșim că European Software Company a câștigat cel puțin 22,7 milioane de lei sau echivalentul a 1,3 milioane de euro, de la instituțiile publice din sistemul sanitar din Moldova pe parcursul a doi ani.

Acuzații de furt intelectual

Am încercat să aflăm detalii despre cele două companii, de către cine sunt conduse și ce contracte de anvergură au mai câștigat. Romanian Soft Company nu are o reputație tocmai curată, având în vedere că presa a scris intens despre faptul că aceasta ar fi furat de la concurentul său softul care ulterior a fost implementat în mai multe spitale din România. Acest lucru ar fi fost posibil după ce un angajat de la concurenți, Omnis Group, ar fi plecat către RSC cu circa 5.000 de coduri - sursă, copiate dintr-un sistem la care aceștia lucrau. Până la urmă concurenții n-au reușit să-și revendice bunul intelectual și, în general, să demonstreze că i-a aparținut. După ce sistemul Hipocrat a fost implementat în mai multe spitale, presa a tot publicat știri și investigații despre creșterea bruscă a spitalelor care au cumpărat softul și perioada în care acest lucru se întâmpla. Jurnaliștii au scris despre faptul că o mare parte din acțiunile Romanian Soft Company sunt deținute de ex-soția fostului ministru de Finanțe al României, Sebastian Vlădescu, acesta la rândul lui, având legături strânse cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu.

De cealaltă parte ICS European Software Company SRL este înregistrată pe 31 august 1998, în Dublin, zonă offshore. În Republica Moldova aceasta este înregistrată pe 18 decembrie, 2007. Administrator al acesteia apare oficial la Camera Înregistrării de Stat, Dragoș Gatlan. Numele lui Dragoș Gatlan este trecut și în echipa de management al Romanian Soft Company din București. Acesta activează în Capitala României și este din Constanța.

Am încercat să aflăm cum este posibil ca o companie din Republica Moldova să dețină dreptul de a modifica un produs intelectual al altei companii pe care nu le leagă decât un parteneriat de dezvoltare a proiectelor IT în Moldova și de ce este nevoie să se organizeze licitație publică. La sediul European Software Company de pe Bd. Ștefan cel Mare 137 ni s-a răspuns că vom fi contactați de serviciul de presă al companiei care va prelua toate întrebările și va reveni ulterior cu un răspuns. Nu am mai fost apelați, deși am lăsat toate datele de contact. Când am revenit ni s-a spus că nu putem vorbi cu directorul, dar nicio altă persoană nu este abilitată să discute cu presa.

 Cum „migrează” banii de la stat la privat. Clinica condusă de rudele lui Alexandru Roșioru a obținut un contract în valoare de milioane de lei din bani publici 

Am încercat să luăm legătura și cu Dragoș Gatlan, administratorul oficial al companiei. Nici acesta nu a răspuns la întrebările noastre.

„L-am cumpărat pe bucăți, că era prea scump”

Între timp, directorii de spitale care au instalat softul Hipocrat vorbesc despre European Software Company și despre Romanian Soft Company ca fiind una și aceeași. „Noi am procurat softul Hipocrat de la Romanian Soft Company acum cinci-șase ani. Se schimbă multe lucruri în activitatea noastră, de aceea avem nevoie de extinderea softului – am adăugat sistemul DRG, a fost inclus Aviassanul, Urgența a intrat în componența noastră, de aceea era nevoie de extinderea lui”, spune Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență. El explică organizarea licitațiilor și câștigarea acestora de către European Software Company prin faptul că acestea două „ar fi una și aceeași, iar cea din Moldova având rolul de a extinde afacerile în Republica Moldova”. Totuși nu este clar de ce s-a mers pe organizarea licitației și cum se face că anume firma subsidiară devine câștigătoare.

Nici directorul de la Spitalul de Boli Contagioase „Toma Ciorbă” nu are prea multe răspunsuri. „Nu știu care-i legătura dintre ele, dar cred că-i una singura. Nu mă ocup eu de licitații și nu știu ce să vă răspund. Trebuie să mă consult cu juriștii”, spune Victor Deatișen. Managerul spune că a cumpărat softul „pe bucăți”.

„Mai întâi am procurat fișa electronică, pe urmă modulul ce ține de farmacie, medicamente. Încă nu putem face statistica, dar sper că  vor soluționa și problema asta. Atunci era prea scump să-l procurăm tot, așa că am luat decizia să fie pe bucăți”. Nici Deatișen nu poate explica de ce s-a apelat la licitație publică, dacă o singură companie are dreptul de a modifica produsul său, asupra căruia are toate drepturile intelectuale.

Șeful serviciului E-Transformare de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru, nu a răspuns la întrebările noastre. Astfel, rămâne să obținem un răspuns de la autorități de ce o singură companie câștigă licitațiile de procurare a softurilor, de ce anual se investește în softuri pe rețele locale, care ulterior nu pot fi integrate, deși aceasta a fost anunțată ca fiind una din prioritățile autorităților în sănătate.

Totodată, Ministerul Sănătății ar trebui să explice de ce instituțiile pentru care are calitatea de fondator organizează licitații publice pentru extinderea unui serviciu, protejat de dreptul de autor. Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe din Republica Moldova prevede că programele de calculator și bazele de date sunt produse protejate. Amintim că Ministerul Sănătății a cheltuit 1 milion de euro, pentru sistemul informațional implementat acum în asistența medicală primară, tender câștigat de European Software Company. Deși nu era abilitată, autoritatea s-a ocupat de licitație, iar Centrul de E-Guvernare n-a participat la stabilirea câștigătorului. Specialiștii în implementarea tehnologiilor IT spun că suma cheltuită de autorități este exagerată și să softul nu-și justifică banii.

 

 Articole relaționate:

ANCHETĂ// Softul Ministerului Sănătății - „reparație” de 1 milion de euro a unui soft deja creat din fonduri europene. Conjuncturi neclare și decizii dubioase 

Un sistem de programare on-line a pacienților, care urma să fie implementat anul trecut, a fost „îngropat” de Ministerul Sănătății, după ce s-a investit în el aproape 90 de mii de dolari 

Funcțional, dar pe jumătate. Sistemul Informațional Automatizat pentru medicina primară lansat cu mult fast, dar încă nu permite programarea on-line la doctor