Autor: Irina Miron
După primele două transplanturi de ficat, efectuate în premieră, cu succes în Moldova, inima ar trebui să devină transplantată în acest an. Așa prevede Programul Național de Transplant pentru 2012-2016. Autorităţile au planificat, în 2013, două astfel de intervenţii. Specialiştii în cardio-chirurgie sunt, însă, sceptici şi nu cred că va fi realizată nici măcar una. Asta pentru că sistemul medical are nevoie de mijloace financiare substanţiale şi nu e pregătit, deocamdată, pentru astfel de operaţii complicate.
Potrivit chirurgilor moldoveni, transplantul de inimă ar putea rămâne un vis încă multă vreme, deoarece spitalele nu dispun de echipamentul medical necesar.
De cealaltă parte, reprezentanţii Agenţiei de Transplant spun că alta e problema şi dau asigurări că primul transplant de inimă poate fi făcut imediat ce va fi identificat un donator cadaveric potrivit.
Cu toate acestea, până în prezent nu a fost elaborat un Protocol Național de Transplant Cardiac, necesar pentru efectuarea unei asemenea intervenții. Responsabilii susţin că acest document este în proces de lucru, în el urmând să fie prevăzut costul estimativ al unei astfel de operaţii, dar şi numărul persoanelor care au nevoie de un transplant cardiac. În ţările înalt dezvoltate din Europa, o operaţie de transplant de inimă costă peste 100 de mii de euro. La fel de costisitoare sunt şi îngrijirile post-operatorii. După transplant, bolnavii au nevoie de medicamente, iar cel puţin o dată la trei luni, trebuie supuşi unor investigaţii detaliate. Asta ar însemna cheltuieli suplimentare de cel puţin trei mii de euro.
Statisticile arată că în Moldova sunt înregistrați aproximativ 400 de mii de cardiaci.
Citește la aceiași temă:
Igor Codreanu: „Transplantul în Moldova - impas la început de cale”