Redactor: Irina Papuc
Aproape 300 de pacienți din Marea Britanie au primit rinichi care nu au fost acceptați anterior de către alte spitale, iar majoritatea pacienților nu au fost informați despre acest lucru.
Unul din 11 rinichi transplantați de la donatori aflați în moarte cerebrală a fost utilizat după ce cel puțin alte trei unități medicale au respins organul din motive de siguranță, arată cu raport oficial. Medicii spun că deficitul de donatori i-a forțat să utilizeze organe de proastă calitate sau altfel spus „la mâna a doua”. Pacienții aflați în stare critică sunt obligați să aleagă între ceea ce este sau un organ mai bun care ar putea să nu mai vină niciodată, scrie The Telegraph.
Cu toate acestea destinatarilor nu li s-a spus de fiecare dată că organele au fost respinse de către alte spitale. Liderii organizațiilor care apără interesele pacienților fac apel la îmbunătățirile care trebuie făcute pentru a permite pacienților să aleagă în cunoștință de cauză. Chirurgii însă afirmă că este irelevant pentru pacienți să afle câte spitale au respins anterior organul. Rinichii erau livrați printr-o schemă rapidă, după ce donatorii ajungeau fie în moarte cerebrală sau sufereau atac de cord. Până acum, 291 de rinichi au fost transplantați prin intermediul sistemului sau aproximativ 9 la sută din totalul de organe transplantate.
„O mulțime de rinichi ar fi ajuns la coșul de gunoi”, a declarat Anthony Warrens, președintele Societății Britanice de Transplant.
„Este dur. Tu le spui pacienților că speranța la viață și calitatea vieții va fi îmbunătățită, datorită transplantului. Problema e dacă pacientul vrea unul mai bun, care s-ar putea să nu vină niciodată”, adaugă acesta.
█ Ficat transplantat de două ori. Organul a fost luat de la un bărbat care suferea de hepatita B
De exemplu, un organ de la un donator în vârstă de 73 de ani ar putea fi refuzat de către spitalele cu pacienți mai tineri, dar apoi să fie acceptate de către o altă unitate cu un pacient în vârstă de 69 de ani. „Nu e perfect, dar e cel mai bun ce poți obține. Acestea sunt organe la mâna a doua. Au fost în corpul cuiva ani de zile. Cam asta li se spune pacienților”.
Datele preliminare de la National Health Service Blood and Transplant au sugerat că rata de supraviețuire a pacienților care au primit organe prin această metodă nu au fost mai scăzute. Asta însă nu înseamnă că rata de funcționare este aceeași. Experții spun că pe termen lung aceasta afectează calitatea vieții.
Subiectul despre calitatea organelor a fost abordat intens în mass-media, după ce doi pacienți, unul de 67 de ani din Cardiff și altul de 42 din Bridgend au suferit o operație de transplant la Spitalul Universitar din Wales. Cei doi au primit câte un rinichi de la un alcoolic, despre care medicii cred ca a murit de la meningită. O anchetă ulterioară a arătat că organele acestuia erau infectate cu un vierme parazit. Pacienții au murit la nici o lună de la transplant.
█ Articole relaționate:
Un bebeluș a murit după ce, la naștere, medicii i-au rupt clavicula și l-au trimis acasă