Autor: Irina Papuc
Peste 3.000 de pacienţi cu tuberculoză, care se vor trata acasă, ar putea primi în câteva zile telefoane mobile şi cartele SIM, cu ajutorul cărora vor fi asistați ca să respecte cu strictețe schemele de tratament. Acestea au fost deja procurate, urmând să fie repartizate de administrația Institutului de Ftiziopulmonologie ”Chiril Draganiuc” în cele peste 40 de instituții medicale, care duc evidența bolnavilor de TBC, iar ulterior pacienților.
Medicii din instituțiile vizate ar putea să ia telefoanele începând chiar de astăzi, cu toate acestea livrarea ar putea întârzia.
„Directorii spitalelor din raioane pot veni de astăzi să ia telefoanele și medicamentele care sunt incluse în proiect. Dar noi nu știm când aceștia vor fi disponibili să vină să le ia. Fiecare instituție decide în funcție de posibilități. Uneori nu au transport, dar acest lucru nu mai depinde de noi“, a declarat pentru Sănătate INFO Ana Ciobanu, director adjunct al Institutului de Ftiziopulmonologie ”Chiril Draganiuc”, fără să specifice care este termenul limită de repartizare a acestora.
Telefoanele mobile au fost procurate în cadrul unui proiect de supraveghere a bolnavilor de TBC, cu scopul de a reduce numărul cazurilor de abandon a tratamentului, dar și a numărului de infectări. Prin intermediul telefoanelor bolnavii vor primi la ore exacte mesaje privind administrarea medicamentelor. Totodată, de trei ori pe săptămână pacienţii vor fi consultaţi la telefon de către medici.
Programul „Supraveghere tratament antiTB” a fost implementat de către Ministerul Sănătăţii, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Centrul Naţional de Management în Sănătate, Institutul de Sănătate şi Asistenţă Medico-Socială, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, cu suportul companiei Moldcell.