„Ajută-l să crească mare” este o campanie lansată de Asociația Învingem Mucoviscidoza în Moldova la care, începând de astăzi, aderă și Platforma E-Sănătate.MD. Acțiunea este dedicată copiilor care suferă de această maladie metabolică ereditară ce le afectează căile respiratorii și sistemul digestiv și are drept scop strângerea de fonduri pentru procurarea măștilor de oxigen PEP, necesare pentru drenarea mucusului plămânilor. Astfel, până la finele anului vom publica știri, povești, opinii, interviuri despre problemele copiilor cu fibroză chistică din Moldova. Veți afla cum se manifestă mucoviscidoza, ce lipsuri au acești bolnavi, vă vom prezenta experiențele altor țări în lupta cu fibroza chistică.

Tot în această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente, inclusiv în afara țării, care au același scop – să ajute copiii bolnavi de fibroză chistică să se bucure de viață. Numeroase persoane publice sau oameni cărora pur și simplu le pasă s-au implicat în promovarea campaniei și sensibilizarea opiniei publice. Pictorița Irina Kara organizează o serie de ateliere de pictură pentru copii și vinde tablouri pentru susținerea bolnavilor de fibroză chistică, Olesea Savca organizează pe 18 decembrie la Strasbourg o gala de caritate, iar pe 20 decembrie, Nathaniel Kowalsky - un master class culinar sâmbătă, 20 decembrie, la ora 10:30, la Champ Cafe din Chișinău. Sanda Filat este unul dintre ambasadorii acestei campanii. Donațiile pentru procurarea achipamentelor vitale pentru copiii moldoveni bolnavi de fibroză chistică pot fi făcute on-line, pe adresa https://www.weezevent.com/aidons-les-enfants-a-grandir-collecte-de-dons-et-soiree-de-createurs

Notă: Fibroza chistică este o maladie foarte pretențioasă, atât din punct de vedere al medicației, cât și al igienei. Doar respectându-i regulile, persoanele care suferă de mucoviscidoză pot avea o viață normală. În Moldova, situația bolnavilor de fibroză chistică este de-a dreptul dificilă. Cei mai mulți dintre ei mor la vârste fragede, în timp ce statele europene aceștia trec de 60 de ani. În Moldova lipsesc medicamentele, echipamentele, abia se pun la punct regulamente necesare pentru funcționarea serviciilor de tratament a maladiei, abia începe să se vorbească mai deschis și mai intens despre fibroza chistică.

Să învingem fibroza chistică împreună!