Autor: Irina Papuc
Deși figurează într-un dosar penal pentru evaziune fiscală, fals în acte publice, spălare de bani, aceasta nu le împiedică să câștige sute de mii de lei din licitații publice. Este vorba despre cele două companii – Metatron și Sangalimed – care erau în vizorul CNA anul trecut, după ce ofițerii ar fi descoperit că acestea aduceau medicamente în țară de o calitate îndoielnică, iar pentru a rupe mai mult din bugetul spitalelor – foloseau scheme ilegale de majorare artificială a prețurilor. După declarațiile scandaloase ale CNA și în pofida dosarelor penale deschise, cele două companii au participat la începutul acestui an la licitații publice, unde au fost desemnate câștigătoare. Astfel, acestea au cumpărat, din nou, medicamente pentru spitale și chiar pentru grădinițe și școli.
Datele Agenției Achiziții Publice arată că anul acesta compania Sangalimed a câștigat licitații în valoare de peste 600 de mii de lei, adică peste jumătate de milion, organizate de diferite instituții de stat – Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Direcția Educație Tineret și Sport a sectorului Botanica, Azilul Republican pentru Bătrâni și Invalizi și Spitalul de Urgență. Deși directorii de spitale s-au plâns în repetate rânduri că firmele nu livrau la timp loturile de medicamente procurate și că erau nevoite să procure stocuri mici din alte surse, Sangalimed a fost desemnată câștigătoare pentru aprovizionarea spitalelor pentru 2014 cu medicamente.
Director cu dosar penal vrea în Parlament
În diferite licitații însă compania apare cu diferite forme de organizare juridică. Dacă până acum în actele oficiale era indicată Sangalimed SRL, acum aceasta a devenit Societatea Comercială Sangalimed SRL. La Camera Înregistrării de Stat, compania apare cu a doua forme de organizare juridică. Mai mult, cele două au un singur cod fiscal. Aceasta este condusă, oficial, de către Galina Draganova. Aceasta a candidat la alegerile din 30 noiembrie în calitate de deputat pe lista partidului „Ravnopravie”.
În aceeași perioadă, compania Metatron a câștigat licitații în valoare de până la 100 de mii de lei, încheind licitații pentru procurarea medicamentelor pentru Spitalul de Urgență și Spitalul raional din Soroca și un acord adițional de majorare a contractului cu Spitalul Municipal nr. 1. Doar că de această dată suma a fost una de ordinul sutelor.
Scoasă din lista neagră
Deși CNA anunța grave încălcări de legislație, care încă n-au fost dovedite ce-i drept, Agenția de Achiziții Publice nici nu a inclus compania Sangalimed în lista agenților economici interziși pentru licitațiile publice. Nici SA Metatron nu mai este în această listă, deși a fost inclusă pe 29 noiembrie anul trecut. Decizia a fost suspendată însă, astfel că Metatron mai are dreptul să participe la licitații cel puțin până în noiembrie 2016.
Între timp, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spune că nu are pârghii să acționeze și că firmele au putut participa la licitații, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba până la urmă. „Agenția Medicamentului, prin atribuțiile sale, a organizat o ședință a Comisiei Medicamentului prin care a decis și a solicitat Ministerului Sănătății suspendarea certificatelor de înregistrare a medicamentelor cu probleme, după o solicitare a Procuraturii. Știți că Ministerul Sănătății nu a găsit de cuviință să facă acest lucru și nici Agenția de Achiziții Publice nu i-a inclus în lista neagră ”, spune Alexandru Coman, directorul instituției.
Șeful AMDM mai declară că agenția este implicată de trei ani în procese de judecată cu una dintre aceste companii, dar că nu are atribuțiile de a interzice participarea la tendere. Anterior, Ministerul Sănătății și-a apărat poziția și a motivat că nu a dat curs solicitării AMDM, pentur că n-ar exista suficiente dovezi că suspendarea este necesară și că medicamentele ar putea pune viața cuiva în pericol.
Ping pong și tărăgănare de un an și patru luni
De altfel, celor două companii nu le pot fi incriminate oficial niciun fel de ilegalități și asta pentru că dosarul, care încă se află la CNA, este în fază de anchetă. Deja de un an și patru luni. De la CNA am primit un răspuns sec că „acţiunile de urmărire penală sunt pe final”. „Asteptăm răspuns de la un şir de comisii rogatorii transmise în adresa mai multor ţări. În funcţie de răspunsurile primite se va decide asupra acţiunilor ulterioare ale ofiţerilor CNA şi procurorilor” – acesta este răspunsul oficial. Care sunt informațiile pe care le așteaptă ofițerii nu am putut afla. Anul trecut, aceștia declarau pentru Sănătate Info, că au solicitat ajutorul unor companii producătoare din China, ca să afle dacă ștampilele plasate pe dosare erau false sau nu.
În luna august a anului trecut, CNA a făcut publice informații despre cele două firme, anunțând că introduceau în țară medicamente de calitate îndoielnică, prin scheme frauduloase, reușind să ridice artificial prețurile de trei și chiar patru ori. Oxitocina, unul dintre medicamentele furnizate de una dintre cele două companii a fost retrasă de pe piață, din cauză că s-a dovedit a fi ineficientă.
█ Articole relaționate: