Autor: Irina Papuc

40 la sută dintre moldovenii care au avut nevoie de asistență medicală au dat mită la doctor în acest an. Numărul celor care spun că fenomenul plăților informale în instituțiile medicale se amplifică este în creștere, iar cifra totală a banilor băgați direct în buzunarul medicilor a ajuns în 2014 la 370 de milioane de lei.

Domeniul medical este în continuare unul dintre cele mai corupte, alături de justiție și poliție. Dacă e să credem valorilor indicate atunci în spitale se dă mită de cinci ori mai mult decât în poliție și educație. Cel puțin așa arată o cercetare realizată de SBX AXA, la comanda Transparency International Moldova, pe un eșantion de 1106 persoane din cadrul gospodăriilor casnice și 457 de unități de business. Astfel, dacă în instituțiile MAI în 2013 s-a dat mită în valoare totală de 42 de milioane de lei, în educație – 83,8 milioane, atunci în buzunarul lucrătorilor din sfera sănătății au ajuns în aceeași perioadă 372 milioane de lei. 39,8 la sută dintre respondenți au spus că au fost nevoiți să dea mită doctorilor. Totuși, în comparație cu justiția, acolo unde oamenii sunt obligați să dea mită, în medicină o parte dintre respondenți au spus că au făcut-o de bună voie.  

Ca şi în cercetările anterioare, respondenţii au remarcat că principalele cauze ale corupţiei sunt impunitatea persoanelor corupte şi neabordarea în mod serios a problemei de către guvernanţi Atât reprezentanţii gospodăriilor casnice, cât şi oamenii de afaceri consideră că banii sunt „instrumentul” principalde soluţionare neoficială a problemelor în serviciul public

În perceperea gospodăriilor casnice, corupţia este mai larg răspândită în instituţiile medicale, instanţele de judecată,poliţie, procuratură, instituţiile de învăţământ. Comparativ cu 2012, a crescut ponderea celor care susţin că fenomenul s-a amplificat în instanţele de judecată şi în instituţiile medicale.

Conform aceleași cercetări volumul plăților informale în medicină este în continuă creștere din 2007 și până acum. Astfel, dacă în 2007 cifra ajungea la 153 de milioane, atunci în 2012 cifra a escaladat la 240 de milioane, iar în alți doi ani a crescut cu aproape 100 de milioane.

Ministerul Sănătății a organizat recent o campanie de informare a oamenilor despre faptul că nu trebuie să plătească la doctor, dacă beneficiază de poliță medicală. Totuși volumul plăților directe este extrem de ridicat și constituie 50 la sută din cheltuielile totale pentru sănătate.

 

 Articole relaționate:

State cu politici inspirate care au reușit să reducă corupția din medicină 

Moldovenii cheltuie milioane de euro anual pentru medicamente. „Legea le permite doctorilor să dețină cote parte din farmacii” 

Nașteri cumpărate. Mămicile se plâng că plătesc cel puțin trei specialiști, pentru că aceștia asistă la venirea pe lume a pruncului 

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane