Redactor: Sorina Bujarov

La aprooape trei luni după ce a intrat în moarte cerebrală, o femeie a reușit să aducă pe lume un copil perfect sănătos. Asta datorită medicilor care au menținut-o în viață cu ajutorul aparatelor. Totul s-a întâmplat în Italia, la un spital din Milano, acolo unde tânăra care urma să devină mamă a fost adusă de urgență, fiind diagnosticată ulterior cu hemoragie intracraniană.

Femeia era însărcinată în 23 de săptămâni a intrat în moarte clinică, în urma unei hemoragii cerebrale în luna octombrie, anul curent. Deşi a fost dusă imediat la spital, medicii nu au mai putut să-i salveze viaţa. Astfel, familia acesteea a insistat însă ca ea să fie menţinută artificial în viaţă, pentru ca sarcina să poată ajunge la termen şi să fie salvat măcar copilul.

Așa deci, după 9 săptămâni de la moartea femeii, medicii i-au făcut ceraziană şi astfel s-a născut copilul, care era perfect sănătos. Trupul mamei fusese menţinut în viaţă prin cuplarea la aparate care îi asigurau respiraţia şi circulaţia sângelui, astfel încât fătul să nu aibă de suferit, au explicat medicii care s-au ocupat de cazul femeii.

Intervenţia a avut loc la spitalul San Raffaele din Milano. Familia tinerei se bucură acum de venirea pe lume a copilului, dar totodată plânge moartea tragică a mamei.

 „Deși este o bucurie că am salvat copilul, nu putem uita de durerea familiei care au pierdut omul drag, care era încă foarte tânără”, a mărturisit un medic de la spitalul din San Raffaele din Milano, citat de Medical Daily.

Un caz similar a avut loc în Irlanda, dar părinţii femeii aflată în moarte cerebrală se opun menţinerii ei în viaţă, deşi asta va însemna şi moartea copilului pe care tânăra îl poartă în pântece.

Medicii insistă ca în acest caz sarcina să fie dusă până la capăt, iar copilul să fie salvat, chiar şi împotriva dorinţei familiei. Legea din Irlanda le dă dreptate medicilor, deoarece în această țară nu se permite avortul decât în cazuri extreme, cum ar fi o malformaţie gravă a fătului.

 

█ Articole relaționate:

În Moldova vor apărea specialiști instruiți pentru mamă și copil. „Au fost înregistrate și cazuri de mortalitate maternă, după ce femeile au născut acasă, iar medicii de familie nici nu știau” 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”