Autor: Irina Papuc

De la începutul sezonului cald în municipiul Chișinău au fost înregistrate 18 cazuri de îmbolnăvire cu borrelioză sau așa-numita boală Lyme în urma mușcăturilor de căpuși. Potrivit medicilor cifra este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit medicului epidemiolog, Nicolae Furtună, de la începutul sezonului cald la Centrul municipal de Sănătate Publică au fost înregistrate 28 de cazuri de mușcături de căpuși. În cazul a 18 persoane insecta era infectată și a transmis virusul prin mușcătură. Printre cei infectați se află și copii. „Boala Lyme a fost confirmată prin teste de laborator la 18 persoane. Au fost recoltate probe de căpuși pentru a verifica dacă acestea sunt purtătoare de alți virusuri“, a precizat medicul.

Potrivit lui Nicolae Furtună oamenii trebuie să se adreseze imediat la medic dacă au depistat pe corp o căpușă. „Este important ca acest lucru să fie efectuat de un medic, deoarece capul insectei poate rămâne în organism și provoca inflamații. În plus, dacă căpușa a fost scoasă, dar era infectată este posibil ca infecția să fi pătruns în sânge. Tratamentul este mult mai eficient și mai puțin costisitor în prima zi de depistare a bolii“, explică epidemiologul.

Primele semne de îmbolnăvire cu boala Lyme sunt erupțiile circulare în zona mușcăturii, care se poate extinde și până la 20 de centirmetri. Aceasta poate dura până la patru săptămâni. În fază avansată, bolnavul ar puta simți dureri de cap, frisoare, imobilitatea gâtului, frică de lumină și depresie până la psihoză. Boala poate provoca decesul. Medicii însă atenționează că maladia poate fi tratată, dar este necesar să vă adresați la timp la doctor.

Medicii recomandă maximă prudență atunci când mergeți la odihnă în spațiile verzi, deoarece zonele de agrement, în special după ploi, sunt îmbâcsite de căpuși. Acestea „se simt confortabil“ în zonele neîngrijite, unde este multă iarbă și umbră. După o plimbare în parc sau în pădure trebuie neapărat să schimbați hainele și să verificați atent corpul. Căpușele aleg de obicei zonele cu piele sensibilă - subraț, gât și articulații.