Redactor: Irina Papuc

Creierele noastre au nevoie de anumite substanțe nutritive pentru ca să avem reușite, să ne putem concentra și să fim fericiți. Totuși mijlocul de aur este moderația, astfel că un nutrient consumat în esces este admis numai dacă organismul este afectat de lipsa acestuia. Cu puțină concentrare și efort, ne putem da seama ce produse îi lipsesc creierului nostru, iar unul dintre profesori care a și scris o carte, explică ce substanțe nutritive trebuie adăugate în dieta noastră, în funcție de sex, vârstă și preocupare.

Sfaturile vin din partea profesorului Gary Wenk, autor al cărții „Your Brain on Food: How Chemicals Control Your Thoughts and Feelings” (Creierul tău și alimentația: cum substanțele îți pot controla gândirea și sentimentele), preluate de Washington Post.  

Antioxidanții

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Toți cei care respiră intens, precizează autorul cu seriozitate. Aceasta înseamnă că ne referim în special la cei care practică antrenamente frecvente și intense.

Care este rolul lor:

Antioxidanții întârziere declinul cognitiv prin neutralizarea radicalilor liberi, care pot deteriora membranele celulelor și ADN-ul. Persoanele care fac multă mișcare au tendința de a mânca mai mult și respira mai greu, ceea ce duce la eliberarea radicalilor liberi în cantități mai mari. Flavonoidele, un tip de antioxidant, contribuie la îmbunătățirea fluxului de sânge la nivelul creierului și sporește capacitatea de a forma amintiri.

Alimentele care conțin antioxidanți: legume și fructe colorate, vin roșu, cacao, carne de vițel și din ficat de vită.

Cofeina

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Bărbații, cei care riscă să dezvolte boala Parkinson, femeile, în primele cinci zile de la debutul menstruației.

Care este rolul: Cofeina, se pare, protejează creierul, deși oamenii de știință nu sunt siguri exact cum se întâmplă acest lucru. O doză de cinci cești de cafea pe zi s-a dovedit că reduce semnificativ simptomele precoce de Parkinson în cazul mai multor persoane. Însă în cazul în care maladia a debutat, cafeaua poate face mai rău. Ciocolata neagră, care conține cafeină  și neurotransmițătorul anandamid, responsabil de starea de spirit, crește nivelul de estrogen la bărbați, la femeile aflate după menopauză și în cazul femeilor care sunt în primele zile ale menstruației.

Produsele care conțin cofeină: cafea, multe tipuri de ceai, cacao, sucuri, ciocolată neagră

Acizii grași Omega-3

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Oamenii care iau antidepresive.

Care este rolul:

Omega-3 au rolul de anti-inflamatori și constituie o componentă importantă a membranelor celulare cerebrale. Deficiența de acizi grași a fost asociată cu tulburări ale creierului, cum ar fi depresia. Corectarea acestui deficit poate stimula plasticitatea creierului, îmbunătățirea procesului de cunoaștere și învățare.

Alimentele care conțin Omega 3: somon, ton și alți pești care au grăsime, precum și unele plante cum ar fi semințele de in, nuci și alte fructe cu coajă lemnoasă.

Vitamine B

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Femeile și copiii, în special fetele, cei care consumă alcool

Care este rolul: Creierul are nevoie de acid folic. În cazul în care o femeie suferă de un deficit de acid folic, poate cu ușurință să dezvolte depresie. Studiile indică că acidul folic poate proteja creierul de demență.

Alimentele care conțin acid folic: pește gras, ciuperci, produse fortificate, lapte, lapte de soia, boabe de cereale, suc de portocale, spanac, drojdii.

Curcuma

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Tinerii și cei care studiază.

Care este rolul: curcuma are proprietăți anti-inflamatoare și are rolul de a proteja creierul împotriva bolii Alzheimer și, eventual, a bolii Parkinson.

Alimentele care conțin curcuma: curry.

Triptofanul

Cine ar putea avea nevoie de mai mult:

Vegetarienii începători

Care este rolul: Creierul folosește acest aminoacid pentru a face serotonină, un neurotransmițător care reglementează starea de spirit. Creierul nu poate stoca triptofanul, astfel încât aveți nevoie de o aprovizionare constantă din proteinele pe care le consumați. Vegetarienii novice pot suferi simptome cum ar fi anxietate, iritabilitate și depresie.

Alimentele care conțin triptofan: ouă, nuci, spanac, lactate, carne roșie, pește, carne de pasăre.

 

 Articole relaționate:

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria 

Alimentele procesate sunt periculoase

Ce alimente îmbunătățesc capacitățile de învățare. Specialiștii spun că acestea trebuie consumate în adolescență, atunci când regiunea cerebrală responsabilă de învăţare şi memorie se dezvoltă