Autor: Irina Papuc

Spitalul Municipal „Sfânta Treime” este condus de un alt director, după scandalul în care au fost implicați cei doi boschetari care au ajuns din instituție direct la o groapă de gunoi. Locul fostului manager a fost luat de ex-vicedirectorul medical, Galina Zavatin, care a fost numită de Direcția Municipală de Sănătate. În același timp, Ministerul Sănătății a desemnat un alt director, care ar fi adunat punctajul maxim în urma unui concurs. Acum, părțile așteaptă decizia judecății.

Galina Zavatin i-a luat locul fostului director Simion Terente, în luna septembrie. Aceasta a fost numită prin ordin în funcție de către Direcția Sănătate de la Primărie. O spune șeful Direcției, Mihai Moldovanu. După trei luni, pe 16 decembrie, Ministerul Sănătății organizează un concurs pentru ocuparea funcției de director al acestei instituții, iar câștigător a fost desemnat Oleg Crudu, șeful secției Internare, din aceeași instituție.

Cei doi refuză să discute cu presa, fiind exagerat de laconici. „Nu obișnuiesc să dau interviuri pentru presă. Încă n-am fost numit de Consiliul Municipal. Este o chestie de procedură”, a spus Crudu, în timp ce Zavatin a refuzat să răspundă cel puțin în baza căror decizii își exercită noua funcție. Șeful Direcției Municipale de Sănătate, Mihai Moldovanu, susține că Ministerul Sănătății este cel care a încălcat legea și că a acționat deja în judecată decizia concursului.

„Ministerul Sănătății a organizat un concurs pentru o funcție care nu era vacantă, deci e ilegal. Noi nici n-am știut că se organizează concurs. Nimeni n-a fost anunțat și n-am participat. Doamna Zavatin a fost numită în funcție de Direcția Sănătății până în noiembrie 2015”, spune Moldovanu. Motivul numirii în funcție pe o perioadă atât de scurtă ar fi faptul că autoritățile speră că până atunci va exista un cadru legal fără lacune. „Am solicitat de mai multe ori de la Ministerul Sănătății să fie modificată procedura, astfel ca Direcția Municipală, care este fondator, să poată organiza concursul”, a mai adăugat responsabilul.

 A fost numit un nou director la Centrul Național de Sănătate Publică. Acesta însă va păstra tăcerea timp de 100 de zile 

Deși Mihai Moldovanu are argumentele sale, regulamentele actuale spun clar că doar Ministerul Sănătății este abilitat să organizeze concursurile pentru numirea în funcție a directorilor de spitale, iar fondatorul doar încheie contractul cu învingătorul concursului pe o perioadă de cinci ani.

Regulamentul privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern în 2007. Documentul prevede că Ministerul Sănătății organizează toate concursurile, prin intermediul unei comisii specializate. Din aceasta fac pac parte ministrul Sănătății, un șef de direcție și alți patru membri ai ministerului, trei reprezentanți ai administrației publice locale, medici și profesori.

Același regulament mai stipulează că organizatorul concursului trebuie să anunțe pe pagina web și în presă cu 20 de zile înainte despre acest lucru

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății a retras din discuții publice proiectul care prevede angajarea medicilor în bază de concurs. „Testele grilă puteau fi ușor falsificate” 

Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs 

Medicii din Republica Moldova ar putea fi angajați numai în bază de concurs