Autor: Irina Papuc

Din cauza creșterii constante a euro și a dolarului și respectiv deprecierea leului, aproape 2.000 de titluri de medicamente s-au scumpit cu 5-7 procente. Responsabilii spun că au primit până acum 78 de cereri de revizuire a prețurilor, din cauza fluctuațiilor de valută, în schimb scăderea prețurilor, după stabilizarea cursului nu a avut loc niciodată din 2010. Totuși, autoritățile atrag atenția că datorită modului de reglementare a prețurilor 180 de preparate s-au ieftinit, cu 5 și chiar 72 la sută.

O treime din medicamentele înregistrate în Moldova vor costa între 5 și 7 la sută mai mult decât până acum. Scumpirea este o consecință a devalorizării constante a leului, în fața principalelor valute internaționale. Piața farmaceutică din Moldova este lovită direct, având în vedere faptul că 82 la sută dintre toate preparatele sunt de import, respectiv sunt introduse în țară în valută, fie în dolari, fie în euro și mai puțin ruble rusești.

Astfel, conform noului ordin semnat de Ministerul Sănătății, după reînregistrare s-au modificat prețurile la 2.167 de titluri de medicamente. De exemplu un tip de Panadol Extra, administrat în caz de migrene, dureri reumatice, produs în Marea Britanie va costa 22,21 lei, cu trei lei mai scump. Un alt preparat, produs în Marea Britanie - Zeffix – utilizat în tratamentul Hepatitei B va costa 693 de lei, cu 20 de lei mai scump decât până acum. Esențială este creșterea în cazul Tyverb, un medicament utilizat în tratarea cancerului la sân – de la 11.232 lei la 12.953 lei. No Spa, produsă de ungari, în soluție injectabilă și în comprimate va costa la fel mai mult. Prețul a crescut aproape dublu, de la 30 la 77 de lei, pentru soluția injectabilă și de la 41 la 61 de lei pentru comprimate.

 Companiile Metatron și Sangalimed, cercetate de CNA că ar vinde medicamente de calitate dubioasă, au câștigat din nou tendere ca să livreze pastile copiilor din școlile și grădinițele din Chișinău 

Scumpiri, după epuizarea stocurilor

Și alți producători din China, India, România, au solicitat majorarea prețurilor. Totodată, vor fi mai scumpe și o serie de preparate produse în Moldova. De exemplu anestezicul local Novocaina, produsă de Farmaco, va costa 68 de lei, cu șase lei mai scump. Angela Buzu, șefa Secției evaluare, statistică și comunicare la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, spune că majorarea pentru atâtea titluri de medicamente s-a produs din cauza faptului că Ministerul Sănătății a aprobat acum toate ordinele pregătite de la începutul anului. În ultimele două luni, autoritatea a primit 78 de cereri de a majora prețurile. „Prețurile au fost revăzute în funcție de media cursului valutar din luna decembrie. Este vorba despre o creștere de 5-7 la sută”, a precizat ea. Totodată, Buzu spune că există în același ordin 180 de titluri de medicamente, pentru care prețul a scăzut, în urma aprobării prețurilor pentru medicamentele originale. „Legislația prevede că prețurile genericelor trebuie să fie cu 25 la sută mai mici decât la medicamentele originale, astfel am obținut reduceri de la 5,52 până 72,38 la sută pentru 180 de titluri de medicamente”.

Buzu mai precizează că vom începe să simțim majorarea prețurilor atunci când stocurile existente în farmacii vor fi epuizate și vor fi importate alte loturi.

Hotărârea de Guvern nr. 525 din 2010 stipulează că „preţul de producător la medicament aprobat în lei poate fi revizuit, în cazul în care se constată că cursul de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare raportată la cursul USD/EU, s-a modificat cu mai mult de 5% de la data depunerii cererii de către solicitant şi că această modificare a cursului valutar oficial se menţine în decurs de cel puţin o lună”. Cu toate acestea, după scăderea sau stabilizarea valutei, un proces invers – de scădere a prețurilor - nu a fost înregistrat niciodată din 2010 încoace, recunosc responsabilii.

 Un medicament dat pentru malarie provoacă tulburări psihice 

„Vor exista domenii neacoperite”

Majorarea prețurilor la medicamente va afecta și bugetele spitalelor. Managerii spun că vor trebui să aloce mai mulți bani decât până acum. „Medicamentele sunt mai scumpe decât anul trecut, dar de la CNAM avem aceeași bani, pentru că este stabilit buget provizoriu. Dacă anul trecut alocam din suma totală de 14 la sută, acum trebuie să cheltuim cel puțin 17 la sută, iar asta înseamnă că vor exista domenii neacoperite”, spune Vasile Malcoci, șeful spitalului raional din Sângerei.

Alți manageri încă nu știu cât de mult i-ar putea afecta scumpirile, întrucât nu se cunoaște care poziții vor suferi scumpiri. Directorii însă se așteaptă la cheltuieli mai mari. „Ne va afecta cu siguranță, mai ales că suntem finanțați deocamdată la nivelul anului trecut. Vom estima riscurile după ce vom aproba contractele pentru 2015”, afirmă Mariana Florea, directoarea spitalului din Cimișlia.

Amintim că spitalele au intrat în acest an cu buget provizoriu. O parte dintre ele încă n-au fost contractate de către CNAM. Primele luni ale acestui an instituțiile medicale vor obține bani în limitele volumului de anul trecut.

 

 Articole relaționate:

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Lipsă de medicamente în spitale. Bolnavii se plâng că trebuie să cumpere până și soluția fiziologică, pe când directorii se jură că n-au probleme 

Un medicament pe bază de ketoconazol, ce poate distruge ficatul, urmează să fie retras de pe piața europeană