Autor: Irina Papuc
Săptămâna trecută am solicitat administrației Institutului Oncologic să ne spună ce medicamente lipsesc în instituție și din ce motive. Ni s-a răspuns într-un timp foarte scurt și într-o formulare univocă că „medicamente lipsă nu există” și că spitalul asigură în totalitate necesitățile bolnavilor. Am încercat să aflăm de la pacienți dacă e chiar așa. Ei ne-au spus cu totul altceva – se plătește totul, în afară de patul de spital, chiar dacă stau cu polița în mână. Bolnavii, colegi de saloane, sunt solidari unii cu alții și atunci când este internat un bolnav „nou prin instituție” aceștia se împărtășesc cu toată informația – cui și cât trebuie să plătești, unde se vând cele mai ieftine medicamente și ce te așteaptă imediat după ce te-ai internat.
Bolnavii de cancer din Moldova suferă triplu. În primul rând atunci că află că au o tumoare și că boala e avansată. A doua durere este cea psihologică, întrucât spitalele noastre n-au angajați specialiști care ar putea să le acorde ajutor psihologic și a treia oară, când află că statul nu le poate oferi nimic, decât un pat învechit – restul se plătește. Ioana (nume schimbat) a aflat că are cancer de pancreas, după o serie de diagnostice și tratamente inutile. La Institutul Oncologic a ajuns acum două săptămâni. „Mi-au prescris o listă întreagă de medicamente și m-au trimis să le cumpăr. Am o sacoșă plină. Le țin sub masa ceea. Chiar și mănuși ne-au spus să luăm, că n-au. Cică să păstrăm cecurile și atunci când vor avea bani, ar putea să ne întoarcă o parte din bani”, spune femeia. Tot ce-a înțeles ea e că „cei de la Guvern” nu le dau bani spitalelor, așa că n-a insistat mult – a procurat tot ce i s-a cerut. „Stau cu polița în mână și nu mă ajută la nimic, doar patul e gratis”.
█ O nouă amânare pentru moldovenii cu maladii grave ale sângelui. „Nu sunt bani”
Peste câteva saloane o femeie se pregătește de operație. Are cancer gastric însă nu s-a pierdut cu firea. A găsit prin recomandare un chirurg bun în care își pune toată speranța. Ea măsoară șansele ei la tratament în funcție de buzunar. Este capabilă să plătească pentru tot. Ea știe – medicii „se uită” altfel la cei cu bani.
„Știți, aici toți care vin plătesc totul, nu doar medicamentele. Mie mi-a trebuit mai multe flacoane de glucoză, pelincuțe, ștergar, scutece, șervețele, catetere. Chiar și lamele de bisturiu le-am cumpărat tot eu. Noi, ce-i de aici, știm deja de unde să cumpărăm așa ca să fie mai ieftin. De la farmacia din hol nu luăm nimic, e cel mai scump. Ne ducem peste drum, diferența de preț la un flacon de glucoză este de cinci lei. Vă dați seama ce economii facem”, povestește femeia. Pe lângă faptul că procură toate medicamentele, aceștia mai plătesc și intervențiile chirurgicale. Prețurile diferă, în funcție de buzunar – de la 700 la 4.000 și chiar 5.000 de lei.
Amintim că zilele trecute pacienții de la același spital s-au plâns că de peste jumătate de an nu mai beneficiază de două preparate pentru tratarea leucemiilor - Ciclofosfan și Vinkristin, acestea fiind incluse totuși în schemele de tratament. Unele spitale au rămas fără medicamente, iar altele cu stocuri extrem de mici, din cauza faptului că firmele care au participat la licitații nu vor să livreze medicamentele. Licitația a fost organizată în august, iar de atunci și până acum moneda euro și dolarul au crescut foarte mult, ceea ce a făcut ca prețurile stabilite în cadrul licitației să fie mai mici decât cele existente acum. Deocamdată, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale precum și Ministerul Finanțelor caută soluții.
Am cerut administrației Institutului Oncologic explicații, însă aceștia nu ne-au răspuns la apeluri. Nu este pentru prima oară când administrația are o astfel de atitudine, întrucât de nenumărate ori solicitările noastre rămân fără răspuns.
█ Articole relaționate: