Redactor: Irina Papuc

Au fost generoase cu partidele, iar în schimb au câștigat licitații din sursele statului. Vorbim de companii care prestează servicii medicale, dar și de construcție, care au câștigat licitații de valoare, întâmplător sau nu, după ce au donat partidelor bani în campania electorală.

O investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice scoate la iveală detalii suplimentare despre cine sunt donatorii partidelor în campaniile electorale. Deși e aproape imposibil de demonstrat, se pare că există o legătură între cei care aruncă bani în „desaga” partidelor și ulterior contractele grase pe care le obțin pentru anumite servicii, plătite din contul statului.

Donatori ai PLDM

Una dintre acestea este Cristal Clean, fondată de Iulia Hotineanu, fiica deputatului PLDM Vladimir Hotineanu. Acum ea nu mai figurează ca asociat, iar 60 la sută din acțiuni îi revin acum Cristinei Mudrea, care este fina deputatului, care și-a asigurat locul 14 în lista PLDM pentru scrutinul din 30 noiembrie. Compania a făcut o donația extrem de generoasă partidului – 1 milion de lei.

Întâmplător sau nu, la mai puţin de două săptămâni de ziua alegerilor, pe 18 noiembrie, „Cristal Clean” câştigă un contract gras, de 17 milioane de lei, în urma unei licitaţii anunţate de Spitalul clinic municipal din Bălți.

Datele deschise publicate pe acest site arată că doar în 2014 firma a câștigat la licitații contracte de achiziții publice în valoare totală de peste 18 milioane de lei, privind prestarea serviciilor de curățenie pentru spitale. În 2013, în contul firmei au intrat și mai mulți bani publici – 53 de milioane de lei, cel mai mare fiind contractul în valoare de 16 milioane de lei încheiat cu Spitalul Republican.

„Delmar Construction” SRL – 940.000 de lei

Au făcut donații generoase pentru liberal-democrați și trei angajați ai firmei de construcții „Delmar Construct” – în total, 940.000 de lei. Firma s-a ales anul trecut cu un contract de 17 milioane de lei, bani publici, pentru reconstrucția blocului administrativ al Stației zonale de asistență de urgență „Centru”. La sfârșitul lunii mai 2014, a mai fost semnat un acord adițional de peste 5,3 milioane de lei. Este cel mai mare contract obținut de „Delmar Construct” la o licitație de achiziții publice în ultimii doi ani.

„Algu Construct” SRL – 378.000 de lei

Generoși cu partidul au fost și 14 angajați ai companiei Algu Construct, care au donat pentru liberal-democrați, în total, 378.000 de lei. Întreprinderea de construcții a avut un an bun în 2014, iar în plină campanie electorală, la începutul lunii octombrie 2014, a câștigat licitația publică pentru reconstrucția Spitalului Raional din Ștefan Vodă. Valoarea contractului depășește 20,4 milioane de lei. Un alt contract, de peste 20,3 milioane de lei, l-a obținut în martie 2014 pentru lucrări de reparație a Centrului de Sănătate Publică Chișinău. De fapt, toate licitațiile câștigate de companie în ultimii doi ani vizează reconstrucția sau reparația unor instituții medicale din Chișinău și din țară.

Donatori ai PDM

Filiala „Moldasig” SA din Anenii Noi – 102.000 de lei

Cinci angajați ai Moldasig SA, de la oficiul din Anenii Noi, au donat democraților 102.000 de lei. Cea mai mare donație, de 52.000 de lei, a făcut-o managerul filialei, Leonid Cornienco. Moldasig SA a câștigat în ultimii doi ani licitații publice de sute de mii de lei pentru servicii de asigurare. În anul electoral 2014, cei mai mulți bani publici au intrat în conturile Moldasig după câștigarea licitației anunțate de Instituţia Medico-Sanitară Publică de Asistenţă Medicală Urgentă Centru circa 200.000 de lei, pentru servicii de asigurare de răspundere civilă auto și 86.300 de lei pentru servicii de asigurare contra accidentelor.

„Consat” SA – 60.000 de lei

Gheorghe Gheorghiță, angajat al Comsat SA, a făcut o donație de 60.000 de lei pentru democrați. Societatea pe acțiuni care i-a achitat salariul, în anul electoral 2014 a câștigat licitații publice în valoare de circa 850.000 de lei, pentru lucrări de reparație a Centrului medicilor de familie din satul Horodiște, raionul Călărași pentru care societatea a încasat aproape jumătate de milion de lei, mai exact 470.100 de lei.

 Donatori ai PSRM

„Bomi-Servis”  67.800 de lei

Maria Mociac, angajată a Bomi-Servis, a contribuit la completarea fondului electoral al socialitilor cu 67.800 de lei. Compania la care lucrează a câștigat în 2014 zeci de licitații publice. Cel mai important contract de achiziții, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, firma l-a semnat cu două zile înainte de alegeri, fiind selectată să construiască oficiul medicilor de familie din satul Moara de Piatră, raionul Drochia. Materialul integral îl puteți citi pe site-ul Centrului de Investigații Jurnalistice.

 

 Articole relaționate:

Doctorii din Moldova, cu salarii mizere fac donații de sute de mii de lei pentru partide. Printre aceștia se numără și un funcționar al Ministerului Sănătății, care a donat 100.000 de lei 

Directorii de spitale caută bani ca să majoreze salariile doctorilor din 1 iulie. Unii recunosc că nu sunt gata 

Doctorii de la Urgență nu vor mai lucra în ture de 24 de ore. Nemulțumirile sunt mari, iar managerii prognozează un val de demisii