Autor: Irina Papuc 

Medicina nu a fost niciodată o știință ușoară, iar cei care își doresc să devină doctori trebuie să fie gata de concesii în fiecare zi. Și dacă în alte state studenții sunt motivați să facă carte, în Moldova e greu de închipuit de unde aceștia adună forță pentru o altă zi. Dovadă sunt condițiile dintr-un cămin al Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, unde domnește mizeria, mucegaiul e la el acasă, mobila se prăbușește sau este legată cu ață, dușul e distrus, iar imaginea completă a unei camere este cu totul dezolantă.

Se întâmplă la Căminul pentru rezidenții de la Medicină numărul 16, din sectorul Ciocana. Am mers acolo să vedem în ce condiții sunt cazați unii rezidenți. Imaginea este complet jalnică și antagonică situației din alte cămine ale aceleiași universități, care sunt dotate și reparate, astfel că viitorii doctori reușesc să trăiască în condiții decente. Aici despre decență și normalitate nu poate fi vorba – peste tot mucegai, tencuiala cade de pe pereți, paturile sunt vechi, mobila – distrusă, iar saltelele, rupte și murdare, trădează o vechime vădită de câteva decenii. Prizele sunt stricate și nici măcar becuri nu sunt.

Singurul avantaj al acestei clădiri este că este disponibilă apa caldă 24 de ore din 24 de ore. Astfel, tinerii spun că cel puțin pot face dușuri după turele de noapte.

Unii rezidenți alocă bani din propriu buzunar pentru a schimba cel puțin tapetele, însă nu toți recurg la reparații, din diverse motive – fie nu toți colegii de cameră sunt de acord să aloce bani în aceeași măsură, fie nu-și doresc deloc să se implice, întrucât stau rar în cămin.

 

 

 

 

 

Într-un răspuns emis de Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, se menționează însă că în fiecare am în căminele Universității se fac renovări curente, inclusiv în căminul numărul 16. Nu am obținut însă o cifră concretă alocată pentru acest tip de lucrări. Pentru căminul nr.12 au fost alocați în 2014 691,7 mii de lei. Reparația acestuia continuă și în acest an. În același timp, căminul nr.9 a fost „reconstruit”. Pentru 2015 pentru căminul nr. 12 sunt prevăzute încă 4 milioane de lei.

Pentru comparație, aceasta este fotografia plasată pe site-ul Univessității, unde studenții sunt îndemnați să solicite camere pentru cazare:

 

 Articole relaționate:

Un medic rezident de la Universitate de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a trăit timp de o lună într-o cameră de spital

Sacrificiile rezidenților care vor să primească lefuri. La 13 luni de la aprobarea Hotărârii de Guvern privind salarizarea acestora, majoritatea viitorilor doctori muncesc gratis 

Spitalele municipale nu vor angaja medici rezidenți. „Sunt contradicții. Așteptăm ca Ministerul Sănătății să vină cu mecanisme clare de implementare a Hotărârii de Guvern și să identifice bani”