Redactor: Irina Papuc

Două operații de transplant de ficat, care trebuiau efectuate de urgență, au fost amânate din cauza lipsei de medicamente. Bolnavii se află în stare gravă și pot fi menținuți în viață doar cu ajutorul unui aparat, care lipsește în țara noastră. 

Cei doi pacienți suferă de insuficiență hepatică. Unul dintre ei va fi transportat la o clinică din România, pentru a fi conectat la un aparat. Iar al doilea va fi trimis acasă, chiar dacă și viața lui este în pericol. „De un an şi jumătate aştept. Trăim cu speranţa. Am fost în reanimaţie şi acum aşteptăm”, a precizat bolnavul pentru Publika TV.

Operațiile de transplant nu au fost realizate din lipsă de medicamente, iar organele prelevate au fost aruncate la gunoi. „Noi avem problemele nu doar cu medicamentele, dar şi cu consumabilele, având ca transplant de ficat cel mai tehnologizat proces, într-adevar noi nu putem să punem în pericol viaţa pacientilor fără medicamentele necesare”, a declarat și şeful Secţiei Transplant de la Spitalul Republican, Adrian Hotineanu. 

Doctorii spun că operațiile de transplant vor fi reluate imediat ce spitalul va fi asigurat cu medicamentele și consumabile. „Toată echipa este gata, cea de transplant, anestezie, hematologie, noi menţinem contactul şi suntem gata azi să facem”.

În schimb, ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a negat că există vreo lipsă în spitale și spune că de vină sunt doctorii.

„Avem toate resursele necesare. Cei care au pregătiti acest caz nu au prelevat organul, nu au fost pregătiți să facă intervenția. Eu vă spun informația veridică. Întrebați-i pe ei de ce spun că n-au medicamente. Eu vă spun ce cunosc eu”.

Echipa de doctori de la Spitalul Clinic Republican au rămas fără replică după intervenția ministrului și au precizat pentru Sănătate INFO că vor face o listă cu toate medicamentele și dispozitivele lipsă, pentru o mai mare claritate.

În prezent 300 de persoane au nevoie de transplant de ficat, dintre care 60 se află pe lista de așteptare.

 

 Articole relaționate:

Ședință cu ușile închise la Ministerul Sănătății despre criza de medicamente. Directorii de spitale au fugit de presă, iar responsabilii s-au bâlbâit. „Nu spuneți că medicamente nu-s” 

Criza medicamentelor în spitale se adâncește și are substrat politic 

Nervi întinși la maxim. Unele spitale rămân și fără seringi și soluție fiziologică în două săptămâni. Medicamentele sunt și ele pe sfârșite