Redactor: Irina Papuc

Procurorii DNA au făcut percheziții în clădirea administrativă a UMF Iași, într-un dosar vizând refuzul Senatului universității de a-l demite pe fostul rector al instituției, Vasile Astărăstoae, după ce acesta a fost declarat incompatibil de ICCJ în august 2014.

Procurorii DNA Iași, însoțiți de jandarmi, au descins săptămâna trecută în clădirea administrativă a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași, surse judiciare declarând că ancheta vizează refuzul Senatului instituției de învățământ de a pune in aplicare hotărârea ICCJ din iulie 2014 privind incompatibilitatea rectorului de atunci, Vasile Astărăstoae.

Sursele citate au precizat că este vorba despre un dosar de abuz în serviciu, dar că deocamdată nicio persoana din UMF Iași nu a fost pusă sub învinuire, scrie Mediafax.

Potrivit procurorilor DNA, conducerea UMF Iași ar fi trebuit să pună în aplicare decizia ICCJ, imediat după pronunțarea sentinței, în august 2014, și să-l demită pe Vasile Astărăstoae, lucru care însă nu s-a întâmplat. Într-un comunicat transmis de DNA se arată că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2015, fiind făcute noua percheziții la Iași.

În 6 februarie, rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, a anunțat că demisionează de la conducerea instituției, precizând că luase decizia încă din august 2014, când a pierdut definitiv procesul cu ANI, în care a fost acuzat de conflict de interese.

Astărăstoae a spus, într-o conferință de presă, ca a decis să-și depună demisia din funcția de rector al UMF Iași și că a trimis deja cererea la Ministerul Educației, care se va pronunța asupra demisiei sale în termen de 30 de zile. Vasile Astărăstoae rămâne membru al Senatului UMF Iași, el ocupând și funcția de președinte al Colegiului Medicilor din Romania.

În iulie 2014, Vasile Astărăstoae a pierdut definitiv, la instanța supremă, procesul în care a contestat decizia Agenției Naționale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.

 

 Articole relaționate:

Rector la medicină şi preşedinte la colegiul medicilor, urmarit penal. Ambele instituţii refuză însă să-l demită din funcţie 

Asociația Universităților de Medicină din România s-a întrunit în premieră la Chișinău să discute problemele din sistem 

Comisia Ministerului Sănătății a aflat cine se face vinovat de moartea bebelușului mort la nouă luni în burta mamei