Redactor: Elena Cioina
„E adevărat că rata de vaccinare este înaltă, însă mai sunt persoane care tind să dezinformeze părinţii precum că imunizarea nu ar fi utilă. Totuşi, demonstraţiile ştiinţifice au arătat cât de importantă este vaccinarea pentru copii”, a declarat într-un interviu la postul de radio Europa Liberă, Alexandra Yuster, șefa reprezentanţei UNICEF în Moldova, care își încheie acum mandatul de 5 ani.
Ea a făcut o trecere în revistă a proiectelor realizate de UNICEF pentru copiii din Republica Moldova în perioada cât a condus instituția de la Chișinău. În același interviu, Alexandra Yuster mai spune că pe parcursul ultimilor cinci ani a observat o bună cooperare între cele două maluri ale Nistrului în domeniul sănătăţii tinerilor, serviciile fiind la acelaşi nivel. Cu toate acestea, ar mai fi multe de făcut la capitolul imunizare şi UNICEF asistă administraţia din stânga Nistrului pentru a îmbunătăţi situaţia.
„De asemenea, s-au înregistrat progrese în combaterea infecţiei cu virusul HIV printre tineri. În prezent, suntem destul de optimişti în ceea ce priveşte situaţia din regiunea transnistreană şi suntem mulţumiţi de colaborarea cu autorităţile de acolo, care şi-au asumat angajamente importante privind respectarea drepturilor omului. Discuţiile noastre s-au axat şi pe situaţia copiilor cu dizabilităţi şi credem că autorităţile înţeleg importanţa îmbunătăţirii serviciilor oferite acestor copii”, mai spune șefa de la UNICEF Moldova.
În acest context, Alexandra Yuster le sugerează tuturor responsabililor să intre măcar pentru o clipă în pielea copiilor cu dezabilități și să-și imagineze cum s-ar simți dacă nu ar putea merge la şcoală pentru că sunt imobilizați într-un scaun cu rotile.
Un lucru, la fel de important, asupra căruia Alexandra Yuster atrage atenția Guvernului de la Chișinău, tine de soarta copiilor din internatele din Corneşti şi Tîrnova, care adăpostesc micuţii a căror părinţi sunt bolnavi de tuberculoză. „Acolo se află în total 250 de copii. Chiar dacă ei stau în orfelinat în jur de şase luni, credem că separarea de familie, deseori, nu este necesară şi poate fi dramatică. Sunt sigură că lucrurile pot fi îndreptate cu ajutorul comunităţii, incluzând rudele copiilor, pentru că am văzut acolo copii mai mici de trei ani, deci prea mici pentru a fi separaţi de familie”, a conchis Alexandra Yuster.