Redactor: Irina Papuc

Un bebeluș a decedat în burta mamei chiar înainte de a se naște. Femeia care urma să-l nască a intrat în șoc anafilactic, după ce i-a fost administrată oxitocină, o substanță care ar fi trebuit sa o ajute în travaliu.

Pacienta pe nume Georgiana a ajuns la spital sâmbătă seara, urmând să aducă pe lume un prunc sănătos chiar de Sfântul Valentin. A intrat în travaliu, iar pentru a-i ameliora durerile, medicii i-au administrat o injecție. Susțin că i-au făcut înainte și teste de alergie care n-au indicat nicio problemă. Așa sau altfel, câteva minute mai târziu, tânăra de 25 de ani a intrat în șoc anafilactic. Pruncul a încetat să mai primească oxigen și a murit în pântece. Cazul tragic a avut la spitalul județean Târgu Jiu.

„Toate testele au fost negative, iar din punct de vedere al oxitocinei perfuzia era încă în derulare, nu era prima naștere, i s-a mai administrat oxitocină. Din păcate, în cursul acestui șoc anafilactic, fătul a avut de suferit și a survenit moartea acestuia”, a declarat pentru PRO TV, Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Din cauza șocului anafilactic, travaliul s-a oprit. Medicii nu au putut s-o anestezieze pe gravidă imediat pentru a salva bebelușul. Au decis s-o salveze pe mamă și i-au administrat cortizon, ca să o scoată din șoc. Fătul l-au scos mort abia după 12 ore, când mama era stabilizată. Familia a depus o plângere la Poliție, iar acum cazul este investigat. În paralel, și conducerea spitalului a început o anchetă internă. 

La scurt timp după apariția cazului în presă, unii doctori specializați în ginecologie au încercat să limpezească apele. Întrebarea-cheie este cine trebuia salvat în primul rând – mama sau fătul. „Ierarhia este clară: dacă sunt singurul medic pe secție și am 3 urgențe simultan, ordinea este următoarea: salvez o gravidă, după care salvez un făt la termen, după care salvez un făt prematur. Este un standard internațional, nu se supune discuțiilor. În schimb alte sunt neclaritățile – ce a provocat șocul anafilactic și când a murit fătul. Oxitocina poate provoca șoc anafilactic. Deși în cazul actual se menționează că s-au făcut, în mod normal nu se fac teste alergologice de rutină. Important este să se folosească atunci când există indicație clară”, a scris Laurențiu Crăciunaș, medic ginecolog, stagiar al Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) în Anglia. 

 

 Articole relaționate:

Miracol în timpul unei operații de cezariană. O femeie a reînviat după ce pulsul a încetat să bată timp de 45 de minute

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“ 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”