Autor: Irina Papuc

Datele din ultimii cinci ani arată că cei mai mulți tineri au făcut rezidențiatul în Stomatologie, Farmacie, Medicină de familie, Anestezia și reanimatologie și Medicină internă. O mică parte dintre ei ajung însă, după studii, să se angajeze. De exemplu, din 745 de rezidenți în Stomatologie muncesc acum doar 117, rata de angajare fiind extrem de joasă, de doar 14 la sută.

În ultimii cinci ani și-au finalizat rezidențiatul aproape 3.000 de tineri, mai exact 2.923, dintre care numai puțin peste o treime s-au angajat în sistemul ocrotirii sănătății. Cei mai mulți tineri au finalizat rezidențiatul în Stomatologie – 745 de persoane, din care s-au angajat doar 117 – 31 în spitale republicane, 21 în spitale municipale și restul în cele raionale.

În aceeași perioadă și-au luat rezidențiatul în Farmacie 370 de tineri. Rata de angajare este de numai 3,7 la sută, ceea ce înseamnă că s-au angajat numai 14 oameni. În același timp, la Medicina de familie au mers 307 tineri, dintre care s-au angajat doar 200.

O rată foarte scăzută de angajare se atestă și în cazul medicilor interniști. Deși și-au luat rezidențiatul 142 de viitori doctori s-au angajat într-un final 56 de specialiști, majoritatea în spitalele din centrele raionale.

Și la chirurgie este aceeași situație. Din 113 tineri s-au angajat doar 60.  La Imagistică și-au finalizat rezidențiatul 90 de tineri, dar s-au angajat numai 43.

 REPORTAJ// Moldovenii care nu au medicină. Doctorii aici nu lucrează de decenii, iar oamenii ajung la spital uneori și cu căruța 

Situația diferă în cazul anesteziologilor și reanimatologilor. În cazul acestei specialități se atestă cea mai bună rată de angajare - din 153 de absolvenți au rămas să lucreze în sistem 132. Din 21 de ftiziopneumologi care au absolvit studiile s-au angajat majoritatea - 15, iar din 38 de absolvenți ai specialității Traumatologie și Ortopedie s-au angajat 35. La Neurologie s-au angajat 35 din 55, iar din 83 de specialiști în Medicina de urgență s-au angajat 64.

Totodată, din 2009 până acum Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a pregătit doar trei cardiologi, zece specialiști în neurologia pediatrică, 15 traumatologi și ortopezi în pediatrie, 16 psihiatri, acestea specialitățile unde s-au instruit cei mai puțini tineri. Aceasta însă depinde de comanda de stat pe care o face Ministerul Sănătății anual.

Datele în privința ratei de angajare a absolvenților în medicină sunt făcute publice în cadrul studiului „Lucrătorii medicali din Republica Moldova: motivele abandonării profesiei”, publicat de către OMS la mijlocul săptămânii trecute.

 Cresc investițiile în sănătate din surse externe, însă nu și salariul medicilor sau cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor

În ultimii 20  de ani Republica Moldova a pierdut peste 10 mii de doctori și peste 20 de mii de asistente medicale, adică jumătate din numărul de angajați în sistemul de sănătate. Aceștia fie au emigrat din țară, fie s-au reprofilat. Ultimul studiu efectuat în 2012 a arătat că majoritatea doctorilor din Moldova care intenționează să plece, se orientează în state UE, precum Italia, Franța, Germania.

În același timp, Moldova cheltuie sume enorme de bani pentru pregătirea specialiștilor, care sunt în continuare prea puțini, în raport cu necesitățile. Datele unui raport publicat la fel de OMS relevă faptul că statul cheltuiește pentru instruirea unui medic de familie 300 de mii de lei, iar pentru un chirurg 400 de mii de lei.

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Cât cheltuie statul pentru studiile unui viitor doctor – 30.000 de mii de lei pentru un medic de familie sau 400.000 de lei pentru un chirurg. Jumătate din banii pentru instruirea lor sunt irosiți 

Se caută doctori la Ocnița. Autoritățile locale oferă locuințe și susținere financiară