Autor: Irina Papuc
Ministerul Sănătății face a treia încercare de a găsi un partener privat care să investească în serviciul de radioterapie. Până acum tentativele au eșuat din mai multe motive, inclusiv că oferta n-ar fi avantajoasă pentru privați. După ce autoritățile au modificat o Hotărâre de Guvern cu prevederi dubioase care pune la bătaie bugetul de stat, sunt șanse mari ca investitorul „pierdut” totuși să se găsească.
Așadar, investitorul are obligația de a renova, construi și echipa Institutul Oncologic în așa fel încât oamenii bolnavi de cancer să poată beneficia de serviciile de radioterapie de care au atâta nevoie pentru a supraviețui.
Condițiile Ministerului Sănătății par să favorizeze așa-zișii rechinii mari ai industriei, întrucât cerințele nu sunt deloc simple – ofertantul va fi eligibil doar dacă a investit cel puțin 7 milioane de euro timp de patru ani în servicii de radioterapie și a asigurat astfel de servicii pentru cel puțin 1.500 de pacienți într-un singur an. Totodată, acesta trebuie să demonstreze că are o experienţă de cel puţin trei ani în conducerea uneia sau mai multor unităţi de radioterapie care să fie dotate două sau mai multe acceleratoare liniare şi aparate de brahiterapie (formă de radioterapie care presupune plasarea de surse radioactive în sau în apropierea tumorii).
Astfel, cel care va investi în Institutul Oncologic va trebui să asigure mai multe tipuri de servicii, printre care radioterapie tridimensională conformaţională (radioterapie 3D), radioterapie externă cu intensitate modulată (IMRT) pe baza de arc (VMAT/Rapid Arc), brahiterapie intracavitară, pregătire către radioterapie prin utilizarea simulatorului de tomografie computerizată, stabilirea unui plan de tratament radiant cu ajutorul sistemului de planificare a tratamentului (TPS) şi utilizării simulaţiei2 virtuale şi un sistem informaţional local pentru a introduce, opera şi stoca informaţii despre pacienţi şi tratamentul aplicat.
Aceasta este a treia încercare a Ministerului Sănătății de a găsi un partener privat care să investească în serviciul de radioterapie. Prima încercare a avut loc acum doi ani, în mai 2013. Atunci însă ar fi existat câteva oferte cu sume exagerate, anunța Alexandru Cerbu, șeful Direcției planificare și dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătății. După al doilea anunț nimeni nu și-ar fi prezentat ofertele, iar autoritățile din sănătate au anunțat că oferta nu este deloc tentantă pentru agenții privați.
Ulterior, cu același argument, pe masa Guvernului a ajuns un proiect de Hotărâre de Guvern, pe care Executivul l-a aprobat, deși conține prevederi dubioase. Astfel, Ministerul Sănătății s-a angajat de facto să asigure o plată suplimentară pentru serviciile de radioterapie în cazul în care plata efectuată de CNAM n-ar fi suficientă. La rândul său, CNAM nu a ezitat să-și manifeste îngrijorările. „Noi am analizat documentul și am avut o serie de îngrijorări, în special ceea ce ține de capacitatea fondurilor publice de acoperire a investițiilor care vor fi realizate. Ne-am expus îngrijorările în cele două avize, prezentate de câteva ori, e vorba despre fragmentarea fondurilor”, a comentat Buga într-o ședință la Guvern.
Potrivit Ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, serviciul de radioterapie ar urma să fie modernizat, iar valoarea investițiilor necesare ar fi de 1 miliard de lei. În acest fel, conform calculelor IFC (International Financial Corporation), partea publică ar urma să facă o investiție în 2016 de până la 18 milioane de lei, adică aproape un milion de euro.
Acum, Institutul Oncologic este singura instituţie din Republica Moldova care acordă tratament radioterapeutic. De acest tip de tratament au nevoie anual circa 3.000 de pacienţi. Cu toate acestea, dotarea departamentului cu utilaj este insuficientă, iar majoritatea aparatelor de surse ionizante sunt uzate, unele fiind exploatate cu depăşirea normelor de capacitate maximă de funcţionare. Cele mai vechi aparate pentru investigarea pacienților și programarea radioterapiei sunt un tomograf computerizat din 1997 și un simulator pentru radioterapie din 1998. Aproximativ 80 la sută din şedinţele de radioterapie din 2011 au fost făcute folosind aparate cu sursă de cobalt, o metodă mai veche care nu mai este utilizată în ţările dezvoltate.
Ministerul Sănătății a lansat de două ori, din 2013, licitații privind dezvoltarea radiologiei prin PPP, însă ambele s-au soldat cu eșec, pentru că niciun agent economic n-a fost interesat de ofertă.
█ Articole relaționate: