Redactor: Irina Miron

Ministerul Sănătății de la București poartă discuții pentru a găsi soluții viabile, care să ducă la creșteri salariale în sistemul sanitar. Declarații în acest sens a făcut Secretarul de stat în Ministerul român al Sănătății, Raed Arafat, referindu-se la eventualele proteste ale medicilor.

El a accentuat faptul că statul este preocupat salariile medicilor, anunțând că în prezent funcționează două grupuri de lucru – unul care discută statutul spitalelor şi posibilitatea de a le scoate din categoria instituţiilor bugetare, iar cel de-al doilea se axează pe probleme referitoare la salarizarea din sistem.

„În următoarele două săptămâni, urmează să venim cu o formă mai concretă care să satisfacă cerinţele personalului şi, după aceea, să intre în dezbatere publică”, a punctat Raed Arafat, admiţând că salarizarea este o problemă reală.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a anunţat că, începând cu data de 1 iulie, vor fi declanşate proteste.

Potrivit lui Astărăstoae, o coaliție formată din corpul profesional, reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale ale medicilor şi asistenţilor, pacienţilor și sindicatelor va stabili un calendar al protestelor, care se vor desfășura sub diverse forme. Pentru început, vor fi organizate adunări generale, marşuri, greve şi va urma demisia în bloc, dacă autorităţile nu vor răspunde solicitărilor, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Între soluţiile propuse de profesorul Vasile Astărăstoae pentru soluționarea problemelor existente se numără creşterea alocaţiilor pentru sănătate,rectificarea bugetară, majorarea veniturilor personalului medical, după un calendar stabilit. El afirmă că nu sunt greu de găsit 21 de milioane de euro pentru a acoperi salariile rezidenţilor, având în vedere că pentru arierate s-au găsit banii necesari. 

Protestele anunțate ar putea deveni cea de a doua mișcare revendicativă organizată de Colegiul Medicilor din România, cea dintâi desfășurându-se în perioada când la conducerea acestuia se afla Mircea Cinteză.