Redactor: Ina Guțu

Autoritățile europene ar trebui să găsească noi metode de combatere a obezității, întrucât măsurile de prevenire aplicate până acum au eșuat, avertizează experții în sănătate. Altfel, costurile pe care va trebui să le suporte în următoarele câteva decenii sistemul european al asigurărilor de sănătate ar putea crește substanțial, scrie euroactiv.com

Obezitatea și riscurile pe care le implică au fost discutate recent, în cadrul unei conferințe organizate de Centrul European pentru Economie Politică Internațională, în Parlamentul European.

În Europa, obezitatea este cauza principală a 80 la sută din numărul total al îmbolnăvirilor de diabet zaharat de tip 2, iar diabetul este cauza principal a mortalității premature, a declarat în cadrul conferinței Fredrik Erixon, directorul Centrul European pentru Economie Politică Internațională. Potrivit lui Erixon, politicile aplicate în prezent ca răspuns la această amenințare sunt depășite, iar guvernele lumii ar trebui să găsească alte soluții pentru a lupta cu această pandemie.

”Vorbesc despre managementul greutății și folosesc tehnologiile și abordările secolului XIX,  în locul celor din secolul XXI. Autoritățile învață oamenii cum să mănânce sănătos dar acest lucru nu este suficient pentru combaterea obezității. Tehnologiile moderne sunt în contrast puternic cu ceea ce se întâmplă în unele sisteme de sănătate”, a subliniat el.

Experții pledează pentru elaborarea unui model, care să trateze obezitatea ca o problemă complexă ce necesită soluții atât medicale, cât și sociale. De asemenea, în opinia lor, în combaterea acestui fenomen trebuie implicate noile tehnologii, cum ar telefoanele ce au instalate aplicații care pot calcula numărul de calorii dintr-un aliment sau altul în baza unei simple fotografii.

Obezitatea este în prezent un fenomen care afectează toate țările lumii și toate categoriile sociale, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală sau venituri. Unii experții vorbesc chiar despre o pandemie, pe care numesc ”Globezitate”. Aceasta ar fi fost favorizată de inactivitate, alimentația nesănătoasă, fumat și consumul de alcool, provocând boli cronice, cum ar fi diabetul, cancerul, afecțiunile pulmonare sau cardio-vasculare.

Numărul persoanelor afectate de obezitate este în creștere începând cu anii 1980.  În Europa, în 2008, peste jumătate populație era supraponderală, iar 23% dintre femei și 20% din bărbați erau obezi, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.