Redactor: Irina Papuc
Odată ce un pacient a trecut printr-un atac de cord și începe să se recupereze, are nevoie de suportul și sfatul medicilor. Stilul de viață după un asemenea eveniment se schimbă foarte mult, de la alimentație până la obiceiuri. Totuși există un element important despre care o mulțime de doctori nu vorbesc – sexul după un atac de cord.
Reîntoarcerea la o viață „normală” este prognozată etapizat și diferit, în funcție de pacient. De exemplu, dovezile științifice din studii clinice de mare amploare nu sunt întotdeauna disponibile pentru a ajuta cardiologii să decidă momentul ideal atunci când un pacient ar trebui să se întoarcă la locul de muncă. Un specialist în software ar putea primi sfaturi diferit de un muncitor, măcelar sau constructor care trebuie să ridice obiecte grele pe tot parcursul zilei. Medicii trebuie să estimeze cu atenție capacitatea pacientului de activitate fizică, precum și cerințele fizice ale postului.
Necesitățile sexuale sunt de asemenea un gen de consiliere individualizat, în funcție de pacienți. Noi cercetări arată că pacienții își doresc să vorbească cu medicii lor despre activitatea sexuală, dar de prea multe ori conversația nu are loc. Un studiu recent efectuat în 127 de spitale din Statele Unite și Spania sugerează că medicii nu sunt foarte bun la acest subiect, scrie Washington Post.
Cercetătorii au discutat cu 2.349 femei și 1.152 bărbați care au suferit un infarct miocardic. Acest studiu s-a axat pe pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani și pe calitatea informațiilor pe care au primit-o aceștia de la doctori în privința activității sexuale, după infarct.
La o lună după un eveniment cardiac doar 12 la sută dintre femei și 19 la sută dintre bărbați au avut unele discuții cu medicul despre sex. În Statele Unite, cei mai mulți pacienți au raportat că ei au fost cei care au inițiat discuția, în timp ce în Spania cele mai multe discuții au fost inițiate de către medic. Acest lucru înseamnă că mai mult de 85 la sută dintre pacienți nu au primit niciun sfat de la medicii lor despre când și dacă ar trebui să reia activitatea sexuală, deși înainte de infarct majoritatea erau activi din punct de vedere sexual.
Sfaturi, în funcțe de gen și diferențe culturale
Este interesant faptul că în Statele Unite, bărbații au primit sfaturi mai restrictive din partea doctorilor, în timp ce în Spania recomandările au fost mai restrictive în cazul femeilor. Cercetătorii nu au studiat motivațiile ce stau în spatele acestor recomandări, dar aceste date sugerează că diferențele culturale și de gen afectează consilierea în ceea ce privește activitatea sexuală.
Foarte important este că lipsa de comunicare dintre doctori și pacienți nu este un rezultat al dezinteresului față de pacienți - 84 la sută dintre femei și 91 la sută dintre bărbați au spus că s-ar simți confortabil să vorbească cu medicii lor despre sex. Mai îngrijorător este faptul că 15 la sută dintre pacienții care au beneficiat de consiliere au primit recomandări inexacte.
La două treimi dintre cei care au vorbit despre sex cu doctorii lor li s-a spus că ar putea relua activitatea sexuală cu restricții, cum ar fi limitarea de sex, adoptarea unui „rol pasiv” sau păstrarea unui ritm cardiac jos în timpul sexului. Sexul însă este un exercițiu, de aceea după un atac de cord, medicii trebuie să se asigure dacă aceștia pot tolera activități fizice de la ușoare la moderate.
American Heart Association afirmă că este rezonabil ca un pacient să reia activitatea sexuală cât mai curând, chiar la o săptămână după un atac de cord fără complicații grave. Dacă însă există complicații, cum ar fi sentimentul de respirație greoaie sau dureri în piept, aceste probleme trebuie rezolvate mai întâi. În recomandările AHA nu există nici o mențiune despre „roluri pasive” sau menținerea unui ritm jos al bătăilor în timpul actului sexual. Aceste restricții sunt de fapt imposibil de realizat.
█ Articole relaționate:
Cum puteți scădea nivelul colesterolului rău din sânge, fără ajutorul medicamentelor