Autor: Irina Papuc
După recentele schimbări de funcții, determinate de învestirea noului Guvern, Ministerul Sănătății s-a ales cu un alt conducător, Mircea Buga, în schimb Compania Națională de Asigurări în Medicină a rămas fără conducere. Acum miza este mare – cine va conduce Agenția pe parcursul următorilor cinci ani.
La sfârșitul săptămânii trecute noul ministru al Sănătății a fost prezentat colectivului, după ce marți, prin votului Parlamentului, Guvernul a fost învestit. Respectiv, după plecarea lui Mircea Buga CNAM a rămas fără director general, funcțiile acestuia fiind îndeplinite acum de către vicedirectori, care de fapt, își realizează atribuțiile care le reveneau și până acum.
Conform Hotărârii de Guvern privind statutul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Consiliul de Administrație este cel care analizează dosarele candidaților pentru funcția de director general și înaintează Guvernului persoana care corespunde tuturor cerințelor.
Acum însă membrii Consiliului strâng din umeri și spun că nu știu nimic, deoarece Executivul este cel care trebuie să anunțe concursul și regulamentul, după care Consiliul se va convoca pentru analizarea dosarelor.
Am putea avea interimat
„Mai întâi trebuie să fie anunțat concursul și regulamentul, după care Consiliul se convoacă în ședință și analizează dosarele. Data trecută a fost o singură candidatură și a fost numit Mircea Buga. Șanse sunt inclusiv pentru vicedirectori, care cunosc foarte bine Dreptul și managementul finanțelor”, spune Valentina Stratan, membru al Consiliului de Administrare al CNAM. De altfel, ea consideră că o perioadă va fi asigurat interimatul de către unul dintre vicedirectori, astfel încât să fie timp suficient pentru identificarea și numirea unei persoane integre, iar procesul să fie unul transparent.
Octavian Grama, care reprezintă Ministerul Sănătății în Consiliul de Administrație al CNAM spune la fel că nu știe cine ar putea fi viitorul director general. „Despre acest lucru încă nu s-a discutat. Avem alte probleme prioritare, în privința asigurării cu medicamente a spitalelor, pre epidemia de gripă. Trebuie să respectăm procedura, la fel ca data trecută, când a fost organizat concursul de către Guvern. Vom discuta probabil la următoarea ședință a consiliului”, spune viceministrul în exercițiu.
Când va avea loc aceasta însă nu se știe, pentru că secretarul Consiliului de Administrație, Valeriu Sava, care a deținut funcția de ajutor al directorului general se pregătește să-și dea demisia.
Apatie pentru discuții ipotetice
„Plec din cadrul CNAM. Voi deține o altă funcție în sistemul de sănătate. Vom discuta între timp. Data următoarei ședințe nu este stabilită, suntem în proces de identificare”, ne-a spus acesta.
Între timp, vicedirectorii CNAM, trei la număr, au refuzat să ne răspundă dacă intenționează să participe la concurs, în cazul când acesta va fi organizat. Vasile Pascal a motivat că este ocupat într-o ședință, iar Diana Grosu-Axenti a refuzat orice comunicare, motivând că trebuie să adresăm întrebarea serviciului de presă. Al treilea director adjunct Iurie Osoianu a refuzat și el să facă orice fel de comentarii, motivând că nu vrea să vorbească „ipotetic” – „dacă ar fi concurs” sau „când ar fi”.
Deocamdată nu am primit un răspuns de la Guvern dacă a fost sau nu inițiată procedura de organizare a concursului. Amintim că la ultimul concurs a participat doar Mircea Buga, acesta fiind reales în fruntea CNAM pentru al doilea mandat.
█ Articole relaționate:
„Mă bucur că a plecat torționarul”. Așteptări de la noul ministru al Sănătății
Cine este candidatul PLDM pentru funcția de ministru al Sănătății în Guvernul Gaburici