Redactor: Ina Guțu
Numărul fumătorilor americani adulți a înregistrat o scădere în 2012, după șapte ani în care s-a menținut la același nivel, scrie presa din Statele Unite. Un studiu guvernamental arată că anul trecut rata adulților americani dependenți de tutun a ajuns la 18%, asta după ce, timp de mai multă vreme, s-a menținut în jurul cotei de 20-21 la sută.
Nu este încă foarte clar ce anume a determinat scăderea ratei fumatului în Statele Unite. Cercetătorii sunt de părere că și-a făcut efectul înăsprirea regulilor de reglementare a consumului de tutun, cu ar fi creșterea prețului la țigări, restricțiile impuse fumatului în locurile publice și reducerea publicității la tutun.
Numărul fumătorilor americani de peste 65 de ani este mai mic de 9%. Bărbații fumează în proporție mai mare decât femeile, la toate categoriile de vârstă. Studiul a fost realizat în baza informațiilor colectate de la peste 35 de mii de americani, dar nu cuprinde date și despre fumătorii minori. Cercetările anterioare au arătat că o creștere a prețului la țigări cu 10% reduce numărul fumătorilor adolescenți cu 4 la sută.
Fumatul ucide în Statele Unite una din cinci persoane și se află printre principalele cauze de deces, care poate fi prevenită. Potrivit estimărilor, acest viciu costă anual consumă anual între 50 și 73 de miliarde de dolari investiți în sistemul medical american, scrie DelmarvaNow.com.
Ultimele date arată că în Statele Unite, cu o populație de peste 312 milioane de oameni, peste 45 de milioane sunt fumători.