Redactor: Irina Papuc

Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală pornită pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi au remis dosarul procurorilor. Fostul ministru al Sănătăţii, Andrei Usatîi, şeful interimar al Spitalului Republican, Sergiu Popa,  un notar, un registrator de stat, dar şi ex- şeful Direcţiei juridice a Ministerului, Ion Ciochină, sunt învinuiți de cauzarea daunelor în proporţii considerabile intereselor publice.

După mai bine de doi ani, ofițerii CNA au trimis dosarul lui Andrei Usatîi, fostul ministru al Sănătății, procurorilor Anticorupție. Este vorba despre dosarul în privința ipotecării parterului Spitalului Clinic Republican, în cadrul unui parteneriat public privat. Până acum, ofițerii spuneau că tentativele de a duce mai departe ancheta se opreau, deoarece dosarul era întors înapoi. Acum, întâmplător sau nu, după ce Usatîi nu mai deține funcția de ministru, CNA anunță că a expediat dosarul.

În dosar mai figurează ex-şeful Direcţiei juridice a Ministerului Sănătății și şeful interimar al Spitalului Clinic Republican. Totodată, în cadrul urmăririi penale au mai fost trase la răspundere un notar public şi registratorul OCT Chişinău care, potrivit legii, nu aveau dreptul să autentifice şi, respectiv, să înregistreze contractul de ipotecare.

Urmărirea penală în acest caz a fost începută pe 21 ianuarie 2013 de către ofiţerii Direcţiei Urmărire Penală a Centrului Naţional Anticorupţie, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, săvârşită de către o persoană cu funcţie de demnitate publică, infracţiune prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal. 

Andrei Uastîi a reacționat, anunțînd pe un site de socializare că este vorba despre nimic altceva decât discreditare. „La acea etapă (n.r. - când deținea funcția de ministru) scopul atacurilor era discreditarea imaginii mele și a partidului din care fac parte. Credeam ca am depășit acea etapă neplăcută. Se pare că nu! Interesant, care este de data aceasta scopul acestor acțiuni? A rămas același sau „l-au actualizat”? Se caută nodul în papură, deși papura e fără noduri”, a scris acesta.

Procurorii urmează să întocmească rechizitoriul şi să expedieze cazul în judecată.

 

 Articole relaționate:

Andrei Usatîi, juristul Ministerului Sănătății și directorul Spitalului Republican încă sunt învinuiți într-un dosar penal deschis de CNA. Acesta însă se prăfuiește prin sertarele Anticorupție 

După ce au „reparat” un soft cu 1 milion de euro, ministrul Sănătății mai cere de la donatorii externi bani, pentru a-l extinde și în spitale