Autor: Irina Papuc
Echipament prea vechi și insuficient ca să-i ajute pe toți cei care au nevoie de el. Este vorba de cel puțin 80 de aparate de hemodializă funcționale astăzi în sistemul spitalicesc din Moldova, pe lângă 200 de câte ar fi nevoie. Este, însă, tot ce poate oferi în prezent Ministerul Sănătății celor peste 400 de oameni care nu pot supraviețui fără un permanent tratament de substituire a funcțiilor rinichilor. O soluție pentru a nu-i lăsa să moară ar fi cedarea acestui serviciu în gestiunea unui agent economic privat, pe un termen de 25 de ani.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anual în Moldova se fac peste 48.000 de proceduri de hemodializă, pentru 440 de bolnavi, care nu pot trăi fără această procedură. Pe lângă faptul că aparatele sunt vechi și au întrecut demult termenii admiși de utilizare, acestea nici măcar nu sunt suficiente pentru a asigura cu hemodializă toți bolnavii. Conform unor calcule, ar mai fi necesare încă cel puțin 130 de aparate. O altă problemă este că cele existente sunt concentrate în secțiile spitalelor din Chișinău și Bălți. Din acest motiv, oamenii sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri de două și chiar trei ori pe săptămână, cheltuind sume importante de bani, pentru a putea beneficia de tratamentul care îi menține în viață.
Autoritățile sunt conștiente de faptul că sunt necesare investiții, însă invocă lipsa de bani – construcția unor secții noi de hemodializă și utilajele sunt prea scumpe. Pentru a rezolva problema, Ministerul Sănătății a elaborat proiectul unei hotărâri de Guvern pentru inițierea unui parteneriat public-privat în hemodializă.
Documentul prevede că partenerul privat va finanţa lucrările de proiectare, construcţie şi de renovare a centrelor de dializă, va echipa serviciul cu tehnologiile necesare și se va ocupa de mentenanţa lor. De asemenea, acesta va fi responsabil de angajarea personalului şi îndeplinirea obligaţiilor contractuale față de aceștia.
Astfel, câștigătorul ofertei se va ocupa de modernizarea centrelor de dializă existente acum la Spitalul Clinic Republican, Centrul Mamei şi Copilului, Centrul Naţional practico-științific de Medicină de Urgenţă, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul Clinic Municipal Bălţi, Spitalul raional Cahul și din cadrul Spitalului raional Comrat. În plus, acesta se va ocupa de construcția a cinci centre de dializă în raioanele Edineţ, Drochia, Ungheni, Soroca și Căuşeni.
Potrivit șefului Direcției planificare și dezvoltare strategică din cadrul Ministerului Sănătății, Alexandru Cerbu, documentul va intra pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern, din data de 26 iunie. „În luna februarie a acestui an a fost creată o echipă de lucru care a elaborat un studiu de fezabilitate. Documentul a fost aprobat de Agenția de Proprietăți Publice. Acum am finalizat și proiectul de hotărâre de Guvern, a rămas caietul de sarcini, care va fi finalizat odată cu intrarea în vigoare a documentului“, a rpecizat Cerbu.
În 2012, pentru serviciile de dializă au fost alocați peste 40 de milioane de lei din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.