Redactor: Sorina Bujarov

Două dintre cele patru variante ale virusului imunodeficienței umane provin de la gorilele din sud-vestul Camerunului, susține o echipă internațională de cercetători. Mai mult, experții au reușit să afle originile tuturor tulpinilor virale ale HIV-ului. În consecință, aceștia au ajuns la concluzia că virusul imunodeficienței umane (HIV-1) este format din patru grupuri – M, N, O și P, fiecare cu propria sa origine, care a rezultat dintr-o transmitere de la maimuță la om, în cel puțin patru ocazii.

Despre faptul că grupurilor „M” și „N” provin de la cimpanzeii din Camerun se știa de mulți ani, scrie AFP. Oamenii de știință însă nu cunoșteau nimic despre celelalte tulpine care intră în componența virusului imunodeficienței umane – grupurilor„O” și „P”. De curând însă o echipă de cercetători francezi au găsit răspunsul la mai multe întrebări, legate de acest subiect. Rezultatele studiilor efectuate de echipa de cercetători de la Institutul Francez de Cercetare și Dezvoltare și Universitatea din Montpellier au fost publicate recent în revista specializată „Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS din SUA)”.

Așa deci, aceștia au constatat că grupul „M”, tulpina cea mai comună a virusului HIV, este responsabil pentru pandemia SIDA. Cum bine se știe, peste 40 de milioane de persoane dezvoltă anual această boală. Spre deosebire de grupul „M”, depistat la majoritatea persoanelor seropozitive, grupul „P” a fost detectat la doar două persoane până în prezent. În ceea ce ține de fprevalența grupului „O”, specialiștii au precizat că aceasta s-a răspândit la om în mai multe țări din Europa Centrală și din Africa de Vest, infectând circa 100.000 de oameni.

Descoperirea a fost realizată plecând de la analiza genetică a fecalelor de cimpanzeu și de gorilă din Camerun, Republica Democrată Congo și Uganda.

 „Acest studiu arată că, la fel ca virusul imunodeficienței simiene, (SIV), care infectează cimpanzeii, cel al gorilelor poate traversa bariera speciei și provoca epidemii. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem mai bine originea acestei boli și să evaluăm mai bine riscurile viitoare pentru populațiile umane”, a explicat Martine Peeters, coordonatorul cercetării. 

 

█ Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare