Autor: Irina Papuc

Actualul ministru al Sănătății a desemnat o nouă componență a unui grup de lucru care se va ocupa de elaborarea Codului Sănătății – o inițiativă veche, care a fost îngropată prin sertarele ministrului din iulie 2013. În tot acest timp, responsabilii de atunci ne-au asigurat ba că documentul va fi gata în vară, ba în iarnă.

Componența noului grup de lucru pentru elaborarea Codului Sănătății a fost stabilită acum opt zile, printr-un ordin al actualului ministru al Sănătății, Mircea Buga. Astfel, de cel mai important document al sistemului ocrotirii sănătății se vor ocupa 14 oameni, majoritatea angajați ai Ministerului, responsabili de domeniul juridic, finanțe și asigurări, sănătate publică, precum și specialiști în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale.

Unii membri din fostul grup de lucru spun că nu s-au întrunit în ședințe niciodată, din cauza instabilității Ministerului Sănătății, care a renunțat în scurt timp la idee, deși erau cooptați din specialiști din afară.

Actualul grup de lucru s-a întrunit astăzi în prima ședință.

Despre un Cod al Sănătății se vorbește din iulie anul trecut, iar primul termen de elaborare și prezentare pentru dezbateri publice a fost decembrie 2013. Ulterior, în luna iulie a anului trecut, Ministerul Sănătății a propus spre dezbateri publice un proiect de modificare a Legii Ocrotirii Sănătății, fără să se ia în calcul un eventual Cod unde să fie înglobate toate legile din Sănătate. Proiectul legii a fost însă atât de prost elaborat încât a fost criticat dur de societatea civilă și ulterior s-a renunțat și la acest document.

 Toate legile din sănătate, înglobate în una. Până la iarnă s-ar putea să avem un Cod al Sănătății 

În consecință, ne conducem și acum de documente învechite care conțin prevederi contradictorii. Legea Ocrotirii Sănătății, de exemplu, a fost elaborată acum 20 de ani, iar Legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului are deja zece ani.

Într-un raport privind evaluarea legislației din domeniul sănătății, al cărui a fost juristul Iurie Cuza, se preciza că „majoritatea absolută a actelor normative suferă la capitolul coerenţă logică, formulare şi limbaj”. „Vorbind despre legislaţia RM în domeniu sănătăţii trebuie să evidenţiem probleme de natură sistemică. Legislaţia ce guvernează sănătatea publică este dispersată în mai multe acte legislative concepute în diferite perioade ale statalităţii, fiecare purtând amprenta stării sociale, înţelegerii perspectivelor de guvernare şi filosofiei juridice ale timpului său. Deşi în legile de baza din domeniu (în primul rând, Legea ocrotirii sănătăţii nr. 411 din 28.03.1995 )s-a intervenit cu numeroase modificări, aceasta nu a schimbat esenţial situaţia, or modificările ca regulă sunt dictate de conjunctura operaţională şi politică şi urmăresc scopuri tactice. Lipseşte abordarea integră a legislaţiei ca a unui organism complex, ce se află în dinamică permanentă. Se formează un conveier de edictare a normelor, majoritatea din ele fiind material de umplutură ce nu produce efect regulatoriu. Tehnica expunerii şi redactării este încă o lacună comună a actelor normative”.

 

 Articole relaționate:

Vor să facă în câteva zile, ceea ce n-au reușit în câțiva ani. Ministerul Sănătății vrea să elaboreze în șase zile un Plan de Acțiuni pentru Strategia Resurselor Umane în domeniu 

Ministerul Sănătății încalcă legea

O nouă lege, aceleași gropi. Ministerul Sănătății creează a doua oară un document plin de greșeli și cu norme confuze