Autor: Irina Papuc
Guvernul Gaburici are la dispoziție 100 de zile ca să facă mai multe reforme în sectorul de sănătate. Timp este puțin, iar reformele nu sunt dintre cele mai ușoare. Astfel, într-un document expediat Executivului, partenerii externi solicită să realizeze de urgență reogranizarea spitalelor din Chișinău sub un singur management, să realizeze o strategie a spitalelor, valabilă pentru toată țara, dar și să modifice pachetul de legi după care este organizat sistemul de sănătate.
Într-un document expediat Guvernului de partenerii externi ai Republicii Moldova, printre care Banca Mondială, Delegația Uniunii Europene, USAID, se atenționează că este nevoie de reforme urgente în toate sectoarele, inclusiv în domeniul sănătății. Acestea sunt împărțite pe termene mai scurte sau mai lungi, în funcție de priorități.
Astfel, în următoarele 100 de zile, Executivul se angajează să realizeze o serie de schimbări radicale în sistemul de sănătate, care au tot fost perpetuate în ultimii ani. Se va începe cu realizarea unei strategii a spitalelor, care are scopul de a raționaliza cheltuielile pentru acest sector. Inclusiv autoritățile trebuie să pună capăt strategiei de reorganizare a spitalelor sub un singur management, o inițiativă pornită în 2012, dar la fel ratată din cauza opunerii de rezistență a deputaților, dar și managerilor de spitale.
„Există prea multe paturi pentru afecțiuni acute în Chișinău. Sursele financiare destinate instituțiilor spitalicești (peste 50 la sută din bugetul de sănătate) sunt repartizate în volum mic între cele 73 de spitale publice, care la rândul lor sunt deseori utilizate insuficient sau chiar sunt nesigure. Prea mulți pacienți se adresează direct la spitale, deși ar trebui tratați la nivel de asistență medicală primară. Finanțarea spitalelor continuă pe baza alocațiilor istorice, în timp ce grupurile înrudite de diagnostic (DRG) nu au fost utilizate în măsură deplină pentru plata spitalelor”, se precizează în document. Urmează să fie modificate și standardele de acreditare și licențiere.
La fel, nu suferă amânare și majorarea alocațiilor financiare pentru programele naționale, modificarea unor legi din sănătate, dar și aprobarea pachetului de legi Antitutun.
Totodată, în termen de până la 12 luni, autoritățile trebuie să introducă mecanisme de sancționare a spitalelor cu cazuri dovedite de plăți informale și să adopte politici de zero toleranță față de cazurile de corupție, în condițiile în care în Moldova plățile directe constituie 45 la sută din totalul cheltuielilor pentru sănătate.
În acest termen trebuie să fie revizuite și schemele de stimulare în funcție de performanță în medicina de familie, astfel ca să se pună accent pe prevenirea maladiilor și depistarea la timp a maladiilor. În acest timp, Guvernul se va angaja să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale în medicina de familie și în spitale.
Lista reformelor însă nu se oprește aici. Autoritățile au la dispoziție un an ca să pună bazele unui spital regional în afara Chișinăului și să reprofileze spitalele adiacente. În același timp, urmează să fie reformat mecanismul de finanțare a sectorului sănătății și să fie revizuite categoriile scutite de achitarea primelor de asigurare medicală.
█ Articole relaționate:
-