Redactor: Irina Papuc

Rata cea mai ridicată a naşterilor prin cezariană în regim de urgenţă a fost înregistrată în România și a atins 33 la sută din numărul total de nașteri. Asta în timp ce în Marea Britanie rata nașterilor prin această metodă a fost de 15 la sută. De partea cealaltă, țara cu cea mai mică rată a naşterilor prin cezariană în regim de urgenţă este Suedia - 8,6 la sută.

Un studiu realizat la nivelul a 26 de ţări europene şi condus de cercetătorii din cadrul City University London a arătat că rata naşterilor prin cezariană variază la nivelul ţărilor din Europa, ceea ce denotă o lipsă de consens în privinţa celei mai bune metode de a aduce copiii pe lume, scrie BBC.

Cercetările au scos la iveală faptul că în timp ce în unele ţări europene numărul naşterilor prin cezariană este într-o creştere continuă, în altele acesta a stagnat. În Marea Britanie, de exemplu, unu din patru copii se naşte prin cezariană. În Cipru procentajul naşterilor prin cezariană este de 52 la sută, iar în Suedia de 17 la sută.

Potrivit cercetătorilor, există mai multe explicații posibile pentru acest lucru, inclusiv teama doctorilor de litigii, stimulente financiare și cererile femeilor de a le fi efectuată cezariană, deoarece în percepția viitoarelor mămici această intervenție este o procedură sigură.

În cadrul studiului, ţara cu cele mai multe cezariene planificate a fost Cipru, cu o rată de 38,8% şi Italia, cu 25%. Cele mai scăzute rate au fost înregistrate în Finlanda şi Norvegia – 6,6% fiecare şi în Ţările de Jos – 7,7%. În Anglia, rata cezarienelor planificare se ridică la 9%, în Ţara Galilor şi Scoţia la 11%, iar în Irlanda de Nord la 14,6%.

„Având în vedere că doctorii ar trebui să acționeze în conformitate cu practicile bazate pe dovezi este surprinzător că există astfel de variații mari între țări. Avem nevoie de o analiză comparativă a politicilor și orientărilor naționale și cercetări suplimentare pentru a se asigura că practica clinică se bazează pe dovezi”, a declarat Alison Macfarlane, profesor de sănătate perinatală la City University London.

 

 Articole relaționate:

O gravidă a intrat în șoc anafilactic chiar în timpul travaliului, după ce medicii i-au dat oxitocină. Bebelușul a murit 

Greșeli medicale, soldate cu pacienți morți, creierul afectat sau sterilizați fără voia lor. Un raport arată că oamenii nu sunt în siguranță la doctor 

Durerea la naștere, încă o problemă pentru multe femei din Moldova. „Nu-i dăm nimic, răcnește până naște”