Redactor: Irina Papuc

Peste 150 de oameni dintr-un sătuc din Kazahstan suferă de o maladie misterioasă – aceștia suportă halucinații, dureri oribile de cap și pot adormi brusc oriunde, chiar mergând. Somnul poate dura și câteva zile.

Cei afectați de boală pot adormi în orice moment din zi sau noapte și de multe ori nu pot fi treziți chiar și câteva zile. Unii nu-și amintesc nimic atunci când se trezesc și se plâng de somnolență, în timp ce alții spun că au experimentat halucinații terifiante. Până acum au fost raportate peste 150 de cazuri de boală, din martie 2013, dar încă nu este clar ce se întâmplă cu oamenii din acest sat și ce le provoacă migrenele, halucinațiile și somnolența.

„Boala este caracterizată prin faptul că bolnavii se scufundă într-un somn neobișnuit de lung, iar să-i readuci la starea de conștiență este practic imposibil din prima zi”, spune profesorul Leonid Rikhvanov de la Departamentul de Geo-ecologie și Geo- chimie de la Universitatea Politehnica Tomsk din Rusia, care și-a petrecut patru ani studiind zona. Îngrijorător este, spune el, că efectele pe termen lung ale bolii sunt necunoscute și până în prezent, scrie News Week.

„În timpul spitalizării, persoanele expuse la boală au raportat plângeri identice: amețeli, slăbiciune, pierderea de coordonare, inconștiență sau semiconștiență de până la trei zile”, mai adaugă profesorul. „După primele simptome, apar durerile de cap, bolnavii devin confuzi și suferă de tulburări emoționale, care pot dura până la câteva săptămâni. În unele cazuri, în special la copii, apar halucinații. Alții pot să adoarmă repetat”.

„Dureri de cap e puțin spus. Timp de șase săptămâni nu știam unde mi-e locul. M-a afectat puternic”, a declarat pentru The Guardian un locuitor din sat care adormise la volanul motocicletei. Se întâmpla în 2013 și chiar dacă a fost primul caz oficial de boală, oamenii de știință încă nu au un diagnostic precis.

Rikhvanov consideră că starea inexplicabilă a oamenilor din sat ar putea avea legătură cu o mină sovietică de uraniu. El bănuiește că gazele de radon emise ar putea genera aceste stări. „În prezent spațiul subteran al minei este inundat și gazele sunt stoarse la suprafață”. Deși încă nu este aprobată oficial, versiunea profesorului este luată în calcul. Dacă aceasta se va adeveri, ar putea fi afectați oamenii din întregul cartier.

Săptămâna trecută, autoritățile locale au decis să înceapă evacuarea persoanelor din sat, deoarece situația nu dă semne de atenuare. Profesorul Rikhvanov consideră aproximativ 650 de locuitori în total vor fi evacuați în următoarele câteva săptămâni. Localnicii și-au exprimat îngrijorarea că ar putea adormi și că nu se vor mai trezi din nou.

 

  Articole relaționate:

Se poate răni fără să simtă. Un bărbat suferă de o disfuncție genetică foarte rară în lume și a fost diagnosticat după ce și-a mestecat propria limbă 

Un bărbat trăiește o adevărată dramă, după ce a aflat că a moștenit o formă gravă de demență, care i-a omorât 4 membrii ai familiei. Toți au decedat la 40 de ani 

Băiețelul care trăiește datorită transfuziilor de sânge. Maladia de care suferă afectează 800 de oameni din întreaga lume