Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea moldovenilor nu folosesc polița medicală atunci când merg la doctor pentru o consultație de profilaxie sau pe motiv de boală. Asta deși, anual, plătesc pentru documentul care ar trebui să-i scutească de plata serviciilor medicale cuprinse în programul unic 4.056 de lei,  iar în acest an urmează să achite 4.860 de lei.

Deși majoritatea moldovenilor au poliță de asigurare medicală cei mai mulți dintre ei scot bani în plus din buzunar pentru a achita, neformal, serviciile medicale de care beneficiază. Sunt datele sondajului efectuat de Magenta Consulting la începutul lunii martie, potrivit căruia doar 42% dintre moldoveni se folosesc de polița medicală la fiecare consult. În rest, fie o folosesc foarte rar, fie deloc.

Potrivit sondajului publicat sâmbătă, doar patru din zece moldoveni folosesc polița la fiecare vizită la spital sau Centru de Sănătate. În același timp, trei din zece persoane folosesc foarte rar polița medicală, document care ar trebui să acopere cheltuielile pentru serviciile medicale încadrate în programul unic, prestate la orice nivel. Datele mai arată că cinci la sută dintre moldovenii participanți la studiu au mărturisit că folosesc polița medicală o dată la două – cinci vizite medicale, adică destul de rar. 

 Polița medicală se scumpește, iar salariul doctorilor nu va crește nici cu un leu - Proiectul Legii Fondurilor pentru 2015 e în dezbateri 

Majoritatea celor care totuși folosesc asigurarea medicală sunt pensionari sau persoane care au un venit lunar de maxim două mii de lei. De asemenea, s-a constatat că locuitorii de regiunea sud și nord a țării apelează mai des la documentul care-i scutește de plata serviciilor medicale, decât moldovenii din regiunea centru. Aici, o bună parte dintre pacienți aleg să meargă la instituțiile medicale private.

Mai grav este că 13 la sută dintre moldovenii care au luat parte la sondaj au mărturisit că deși au poliță de asigurare medicală nu o utilizează niciodată atunci când ajung pe mâna doctorilor.

Fie că folosesc sau nu asigurarea medicală, cert este că majoritatea moldovenilor scot și bani din buzunar când merg la doctor. O confirmă datele aceluiași sondaj, care arată că trei din zece moldoveni achită în plus pentru serviciile medicale acoperite de poliță. Cel puțin așa au răspuns 30% dintre respondenți. O parte dintre ei au achitat banii în casa instituției medicale sau direct medicului.

█ Spitalele vor fi sancționate pentru că admit plăți neoficiale de la pacienți. În maxim 12 luni mecanismul trebuie să dea roade 

Amintim că anterior Ministerul Sănătății a cerut să se facă regulă în spitale în ceea ce privește plățile informale. Managerii chiar aveau obligația să organizeze chestionare anonime printre pacienți ca să vadă dacă acestora li s-a cerut sau nu mită. Lucrurile însă nu s-au mișcat, astfel încât recent și partenerii externi ai Republicii Moldova au început să pună presiune pe autorități, cerându-le să pregătească mecanisme concrete prin care spitalele să fie sancționate în cazurile în care de la pacienți se vor cere bani în plus, precum și să fie adoptată o politică de zero toleranță pentru cazurile de corupție. Astfel, Ministerul Sănătății are la dispoziție cel mult 12 luni ca să introducă în legislație mecanisme concrete care ar penaliza spitalele în care se vor aduce dovezi de solicitare a plăților neformale. Măsura este prevăzută într-o Notă Informativă pe care cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova au expediat-o Guvernului.

Sondajul despre eficiența polițelor de asigurare medicală obligatorie a fost realizat pe un eșantion de 641 de persoane, în perioada 2-10 martie și are o marjă de eroare de 3,9 procente.

 

█ Articole relaționate:

„Am dat doctorului 200 de dolari, dar n-au ajuns și pentru moașă”. Directorii de spitale, obligați să organizeze chestionare anonime pentru a „prinde în flagrant” subalternii care iau mită 

Ministerul Sănătății a creat un Consiliu pentru prevenirea corupției și diminuarea plăților neformale în sistem 

Aproape jumătate din moldoveni nu ar depune vreo plângere, dacă li s-ar cere bani suplimentari pentru serviciile medicale