Autor: Irina Papuc

Un bărbat în vârstă de 58 de ani a primit un ficat de la un donator în moarte cerebrală. Acesta era bolnav de hepatita B delta. Acum starea pacientului este în afara oricărui pericol. Doctorii spun că se tem că vor realiza mai puține operații de transplant decât anul trecut, din cauza incertitudinilor de ordin financiar.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani se simte bine acum. Acesta a primit un ficat de la o femeie în vârstă de 70 de ani, aflată în moarte cerebrală și este prima intervenție de acest fel din anul 2015.

Doctorii spun că pe lista de așteptare mai sunt aproximativ 70 de oameni. Dintre aceștia sunt și bolnavi care își așteaptă rândul, încă din 2013, la un organ salvator. Pentru acest an, autoritățile au planificat 15 intervenții. Doctorii se tem însă că nu toate vor fi realizate.

„Pe anul trecut am planificat zece intervenții și le-am făcut pe toate. Totul a mers perfect, acum avem planificate 15 operații de transplant, dar ne temem că nu vom ajunge nici la nivelul anului trecut, din cauza acestor probleme financiare”, spune Adrian Hotineanu, şeful Secţiei Transplant de la Spitalul Clinic Republican. Totuși, în pofida dificultăților economice, doctorul spune că nu stăm tocmai rău la capitolul transplanturi.

„Am participat recent la un congres internațional și vreau să vă spun că Bulgaria, de exemplu, a realizat doar zece transplanturi, iar Serbia – două. Deci, lucrurile nu stau chiar atât de prost”.

Următorul transplant în Moldova va fi efectuat atunci când se va găsi un donator compatibil. Echipa de doctori este anunțată după ce coordonatorii de la Spitalul de Urgență, Institutul de Neurologie și Neurochirugie și Spitalul Municipal „Sfânta Treime” identifică un potențial donator aflat în moarte cerebrală, iar rudele își dau acceptul pentru donare.

În Moldova, anual, decedează prematur peste 300 de persoane în rezultatul insuficienţei hepatice şi 40-50 de persoane – în rezultatul insufici

 

█ Articole relaționate:

Transplant de ficat, amânat din cauza lipsei de medicamente. Ministrul Sănătății neagă acest lucru. „N-avem criză de medicamente. Spitalele activează. Întrebați-i pe ei de ce nu fac” 

Lăsați să moară cu zile. Centrele de dializă din spitalele raionale sunt pustii și fără aparataj deja de un an. Partenerii privați nu se avântă să le amenajeze, conform contractului 

Reușită uluitoare – medicii au salvat viața unui bărbat după ce au transplantat cinci organe simultan