Redactor: Irina Papuc
Un spital britanic testează un dispozitiv, dotat cu atenționare sonoră atunci când bisturiul ajunge la marginea zonelor canceroase, ceea ce le permite chirurgilor să știe când este cazul să se oprească și să nu atingă țesuturile sănătoase. Acesta este considerat un dispozitiv revoluționar care nu le permite chirurgilor să greșească.
Chirurgii descriu de multe ori operațiunea complicată de eliminare a unei tumori de pe creier ca și o „încercare de a smulge un păianjen din jeleu” – să scoți „picioarele” este prea puțin, dar dacă scoți prea mult – riști să tai țesutul sănătos și să lași pacientul cu un handicap. Neurochirurgi de la London Imperial College Healthcare NHS Trust au început să folosească o sondă-stilou, denumită Core, care emite o lumină similară celei infraroșii în apropierea tumorii și o scanează pentru a determina diferența dintre celulele canceroase și cele sănătoase, scrie Mail One.
Dispozitivul poate citi diferențele în mai puțin de o secundă și emite un sunet de avertizare în cazul în care chirurgul este aproape de țesutul sănătos. Specialiștii spun că acesta s-a dovedit a fi un adevărat succes în chirurgia cancerului de piele în Canada și speră că le va permite să opereze cât mai mult și să reducă din timpul unei operații.
Sonda a fost folosită pentru prima dată în timpul unei intervenții chirurgicale pe creier săptămâna trecută și urmează să fie folosită în 30 de intervenții chirurgicale pe parcursul anului viitor.
„Chirurgia creierului este foarte complexă - uneori doar un milimetru în plus poate provoca daune reale, cum ar fi paralizie sau probleme de vorbire. Având ceva atât de precis, da va un plus de siguranță”, spune Babar Vaqas, stagiar în neurochirurgie, care a condus proiectul de implementare a Core în Marea Britanie.
Una dintre cele mai mari obstacole în prezent pentru chirurgi este faptul că nu se poate face distincția dintre granița tumorii și țesutului cerebral sănătos, chiar și cu un microscop de operare.
În prezent, medicii trebuie să se bazeze pe luarea mai multor probe mici de țesut pentru a se asigura că înlătură doar ceea ce este canceros. Aceasta poate dura și până la 90 de minute pentru ca aceste biopsia să fie făcută, iar rezultatele să fie aduse înapoi la chirurgi, toate acestea în timp ce pacientul rămâne în sala de operație.
În loc să ia o probă fizică, chirurgul poate ține dispozitivul peste suprafața operată, iar de la vârful sondei se va emite un fascicul de lumină, ceea ce înseamnă să compoziția chimică a țesutului cerebral este verificată. În cazul unei molecule sănătoase, lumina vibrează diferit, la fel și sunetul. Semnalul este apoi interpretat de un calculator, oferind un răspuns instant.
█ Articole relaționate: