Autor: Lidia Livițchi

Cadrele medicale și pacienții de la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile sunt de mai multe săptămâni în grevă japoneză. Oamenii protestează astfel față de decizia Primăriei Chișinău, care a scurtat traseul liniei de microbuz nr.173. În consecință angajații, pacienții, studenții care merg la practică și vizitatorii sunt nevoiți să parcurgă mai bine de un kilometru pe jos până la spital sau să aștepte minute în șir un alt microbuz de linie, nr.193.  Primăria Capitalei, care gestionează transportul public în Municipiu, nu are încă o rezolvare a problemei.

Microbuzele 173 și 193 sunt singurele care circulă în această direcție. Decizia de a scurta traseul microbuzului nr.173 a fost luată încă în vara anului trecut.

 „Majoritatea celor care i-au microbuzul nr.173 pentru a ajunge la spital, trebuie să schimbe două mijloace de transport, pentru că de la ultima stație până la spital mai este aproape 1 km. De asemenea, persoanele sunt nevoite să ia de acolo microbuzul nr. 193 pentru a ajunge la destinație sau merg pe jos.  Schimbarea a două mijloace transport este dificilă și incomodă mai ales pentru bolnavi, dar de asemenea și costisitor” a afirmat Viorel Calistru, director adjunct la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile.

 Svetlana Popovici, coordonator ARV, Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile: „Pot să vă spun că cel mai longeviv HIV-pozitiv din Moldova are 81 de ani”

De atunci, angajații de la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile au trimis mai multe scrisori către Direcția Transport a Capitalei în care solicită rezolvarea problemei.  Scrisorile sunt semnate de angajații instituției medicale, pacienți și studenți de la Colegiul de Medicină, precum și cei de la Universitatea de Medicină „N.Testemițanu”, care își petrec acolo practica.

„Am început să scriem și să expediem scrisori încă în luna iulie 2014 și continuăm și acum. Ultima cerere am trimis-o în martie 2015. La toate aceste scrisori cât și la ultima trimisă, am primit același răspuns semnat de șeful adjunct al Direcției Generale de Transport Vitalie Butucel, în care suntem informați despre elaborarea strategiei dezvoltării transportului public în Municipiu. Atunci când vor dispune de noi mijloace de transport vor rezolva această problemă” a precizat pentru Sănătate INFO Viorel Calistru.  

 Consumatorii de droguri, lucrătorii sexului comercial și bărbații care fac sex cu bărbați, grupurile țintă în noul Program de prevenire și control a HIV/SIDA și a infecțiilor sexual transmisibile

Șeful adjunct al Direcției Generale de Transport a Primăriei Chișinău, Vitalie Butucel a declarat pentru Sănătate INFO că deocamdată linia de microbuz nr.173 nu va fi extinsă. Primăria Capitalei intenționează să cumpere mai multe autobuze care vor înlocui la un moment dat microbuzele.

“Au fost ședințe în care s-a discutat această problemă, și de asemenea s-a depus o cerere la Primăria Municipiului Chișinău pentru a primi un credit de a cumpăra noi autobuze. Suntem în așteptarea unui răspuns. Deocamdată, traseele microbuzelor nu vor fi prelungite și nu se va face nicio schimbare. Răspunsul la aceste cereri rămâne același: Odată ce vor apărea noi mijloace de transport, se va soluționa și această problemă” a declarat pentru Sănătate INFO Vitalie Butucel. 

La Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile muncesc peste 200 de cadre medicale, iar la cel de Psihiatrie – peste o mie.

 

 Articole relaționate:

Pentru unii închisoare, pentru alții iertare. Cei care au datorii pentru că nu și-au cumpărat poliță medicală pentru anii trecuți ar putea fi scutiți de datorii. Guvernul este de acord

Ministrul Sănătății, pus în încurcătură. Responsabilul nu știe câți bani au fost întorși pacienților care s-au tratat cu bani, deși aveau poliță. Cel puțin 7 spitale n-au întors niciun bănuț

Moldovenii cheltuie tot mai mulți bani pentru serviciile medicale neacoperite de poliță, iar instituțiile medicale câștigă tot mai mulți bani din serviciile contra cost