Autor: Irina Papuc

În spitalele de Psihiatrie din Moldova se moare pe-un cap. Doar anul trecut la spitalul din Bălți au decedat 92 de oameni. La Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău situația este la fel îngrijorătoare - 32 de decese, iar numărul acestora este și aici în creștere. Statisticile sunt îngrijorătoare, întrucât nu vorbim despre instituții medicale unde sunt internați bolnavi cu maladii de urgență, care le-ar pune viața în pericol. Un om poate trăi cu demență zeci de ani. Deci, ce se întâmplă în spitalele de psihiatrie? Managerii dau asigurări că pacienții sunt aduși foarte târziu, când sunt grav bolnavi. Specialiștii însă îi combat – li se încalcă drepturile elementare la sănătate, de aceea și mor.

92 de moldoveni cu demență au murit anul trecut la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. În instituție au fost internați 7.231 bolnavi, dintre care 621 de copii. În 2013 aici au decedat 62 de oameni.

La Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău lucrurile nu stau mai bine. Și aici numărul deceselor este chiar în creștere în comparație cu 2013. Astfel, dacă acum doi ani în această instituție decedaseră 26 de oameni, atunci anul trecut numărul lor a ajuns la 32. Situația reală ar putea fi cu mult mai tragică, întrucât Ministerul Sănătății nu deține informații despre decesele din internatele psihoneurologice din țară, care sunt cinci la număr.

█ Legea care încalcă Constituția, dar și drepturile oamenilor cu boli mintale a fost declarată neconstituțională 

Managerii explică decesele diferit, însă fără să-și asume vreo vină. „Noi tratăm și persoanele care suferă de alcoolism. Majoritatea dintre ei decedează. Cauza morții este ciroza hepatică. Sunt aduși foarte târziu la noi, de multe ori în comă alcoolică. Anul acesta sunt foarte mulți, n-am avut nici într-un an așa ceva”, explică Anatolie Cîrpă, fost director al Spitalului de Psihiatrie din Bălți. Doctorul spune că majoritatea aveau encefalopatie alcoolică, iar în cazul în care survine demența bolnavul nu mai poate fi tratat de alcoolism, decât simptomatic. „Tratamentul la alcoolism clasic este contraindicat, de aceea nu putem face mare lucru, iar numărul acestor bolnavi este tot mai mare pe an ce trece”.

Vicedirectorul Spitalului Clinic de Psihiatrie, Vadim Aftene, spune și el că letalitatea a crescut din cauze obiective. „La noi a rămas unica secție din țară cu pacienți bolnavi de tuberculoză, după ce secția din Pavlovca a fost închisă. De aceea a și crescut letalitatea. Aceștia suferă de forme obstructive de TB”, spune Afteni. Vicedirectorul recunoaște că nu toți au murit de tuberculoză, dar de maladii concomitente. „Acești oameni sunt discriminați atunci când cer ajutor medical, iar când un specialist îi vede îi îndreaptă la spital să se trateze de maladia de bază – demența. De aceea ajung la noi în stare gravă”.

În schimb, Petru Moscaliuc, avocat al pacienților afectați de dementă, spune că acestora li se încalcă drepturile elementare la sănătate, de aceea se ajunge la deces, în condițiile în care un pacient poate trăi cu demență destul de mult.

█ Caz de tortură la Spitalul de Psihiatrie din Chișinău. Procurorii au deschis un dosar penal. „Sunt sigur că aceste cazuri se produc

„Aceste statistici mă îngrijorează. De demență nu se moare. Alta e problema. Acești pacienți au maladii concomitente, suferă de inimă, ficat. Avem expertize care demonstrează că doctorii preferă să trateze demența fără să se axeze pe alte probleme medicale. De multe ori nu se respectă Protocoalele clinice, acești pacienți nu sunt trimiși să facă analize medicale, mai ales dacă este nevoie să fie transportați la Chișinău și dacă acestea sunt scumpe”, mai adaugă Moscaliuc.

În replică, Afteni spune că pacienților li se efectuează toate testele necesare. „Atunci când este nevoie, transportăm bolnavii la diferiți specialiști, avem contracte cu mai multe instituții medicale. Recent, am făcut niște totalizări, care arată că per pacient revin 25 de analize. Avocatul este plătit să spună una, noi ne conducem de legi, regulamente și protocoale clinice”.

Totodată, Moscaliuc spune că cel puțin zece decese au atras atenția ca fiind suspecte, de aceea a fost implicată poliția. „Astfel de decese au fost înregistrate la Spitalul de Psihiatrie din Bălți, la Internatele psihoneurologice din Cocieri și Pavlovca. Noi atenționăm organul de urmărire penală și ne bucurăm că cel puțin aici totuși se face ceva”.

Probabilitatea ca adevărul să fie scos la suprafață este minimă, întrucât procurorii care instrumentează cazuri de abuz în instituțiile psihiatrice, inclusiv soldate cu decese, recunosc că este aproape imposibil să demonstreze ceva, din cauza „solidarității” doctorilor, care se apără reciproc.

Experții internaționali recomandă deja de mai mulți ani autorităților din Moldova să renunțe la spitalele psihiatrice, întrucât acestea sunt adevărate instituții-monstru. În 2013, Ministerul Sănătății a încercat „timid” să rezolve problema, creând paturi psihiatrice în spitalele raionale. Acum, autoritatea încearcă să facă eficiente centrele de sănătate mintală, care ar trebui să ajute la schimbarea paradigmei - tratament cât mai aproape de societate și familie.

 

 Articole relaționate:

Un deces și peste 20 de plângeri de încălcări ale drepturilor pacienților în spitalele de psihiatrie, înregistrate într-o singură lună 

Nu pot fi crezuți, pentru că sunt nebuni. Sunt argumentele Ministerului Sănătății contra bolnavilor care se plâng că sunt bătuți, tratați în mizerie și că n-au unde se spăla 

Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Psihiatrie. A dat în judecată o decizie a Consiliului pentru eliminarea discriminării, care a cerut să fie respectate drepturile pacienților