Autor: Sorina Bujarov

Medicamentele din Moldova s-ar putea ieftini. Astăzi Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege care urmează să permită Ministerului Sănătății să ieftinească costul medicamentelor, în cazul în care valuta națională se apreciază. Inițiativa legislativă a fost propusă de către Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie și a fost votată în unanimitate de către deputați. 

Legislația de astăzi permite companiilor farmaceutice să ceară revizuirea prețului la medicamente, dacă cursul de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare s-a modificat cu mai mult de 5% de la data emiterii ordinului Ministrului Sănătăţii de aprobare a preţului de producător, care durează mai mult de o lună. Această normă este prevăzută în Hotărârea de Guvern nr. 525 din  22.06.2010, pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente. În același timp, legislația națională nu prevede mecanisme de reducere a costului la medicamente dacă valuta națională se apreciază. Astăzi însă deputații au votat în primă lectură unele modificări la Legea cu privire la medicamente, care prevăd ieftinirea preparatelor farmceutice, din moment ce leul se apreciază în raport cu dolarul și euro cu 3% din data aprobării preţului de producător.

„Această revizuire în lei a prețului de producător poate fi făcută doar la cererea solicitantului. E clar că scopul fiecărui agent economic este să-și mărească veniturile. În cazurile fluctuațiilor valutare cererile din partea acestora de revizuire a prețurilor sunt și vor fi doar spre majorare. Această normă se aplică doar în cazul deprecierii leului. Mecanismul actual de revizuire a prețului din catalog în lei nu permite autorităților să diminueze acest preț din oficiu”, a declarat Oxana Domenti, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, în plenul Parlamentului.

Potrivit acesteia, în primele luni ale anului curent, în baza solicitărilor către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în urma deprecierii monedei naționale prețul medicamentelor a fost revizuit de două ori. Mai exact, costul acestora a crescut cu 4-7%, față de costul stabilit inițial de Ministerul Sănătății. 

  Valul s-a pornit. Peste 1.600 de medicamente comercializate în farmaciile din Moldova se scumpesc. Când se va face simțită creșterea prețurilor 

În ultima perioadă, deși se atestă o apreciere a monedei naționale, mecanismul actual de revizuire a prețului medicamentelor nu permite Ministerului Sănătății să-l diminueze din proprie inițiativă. „Această normă va permite revizuirea de către Ministerul Sănătății a prețului de producător înregistrat în lei, în special în vederea diminuării acestuia, în condițiile în care moneda națională se apreciază”, a subliniat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Amintim că la începutul acestui an Ministerul Sănătății a emis un ordin conform căruia peste 1.600 de preparate medicamentoase, comercializate pe piața farmaceutică din Moldova, s-au scumpit. Ordinul prevede scumpirea doar a medicamentelor importate din țări precum Germania, Slovenia, Marea Britanie, India, Elveția, ect. Motivul scumpirii este deprecierea leului față de valutele internaționale, dolarul și euro. 

 

 Articole relaționate:

Experiența de pacient în spitalele din Moldova – omoară gândaci, spală prin salon și plătesc bani din buzunar pentru analgezice, tifon și chiar lenjerie. Administrația recunoaște o parte din probleme 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Legi de ochii lumii. Bolnavii de cancer încă nu au acces la proteze, iar femeile care au suportat mastectomii nu vor beneficia de implanturi