Autor: Sorina Bujarov

Guvernul a aprobat Legea Fondurilor pentru 2015. Astfel, dacă și parlamentarii vor adopta documentul, contribuția procentuală se va majora până la 9 procente – câte jumătate pentru angajat și angajator, iar polița în sumă fixă va costa 4.860 de lei. Creșterea este de 804 lei față de anul trecut. Responsabilii în sănătate spun însă că această creșterea nu este una exagerată.

„Înainte de a veni cu această inițiativă legislativă s-a discutat cu sindicatele și patronatele. Creșterea totală a fondului de asigurări medicale nu este o creștere exagerată. Pentru anul 2015 este prevăzut un salariu mediu lunar de 4.500 de lei, cu 250 de lei mai mult decât anul trecut. Astfel, din cei 250 de lei câștigați în plus - 22,5 lei merg pentru serviciile medicale. Potrivit recomandărilor internaționale, în situațiile de criză bugetul pentru serviciile de sănătate trebuie să crească”, a declarat ministrul Sănătății Mircea Buga, în cadrul ședineți de Guvern

Pentru acest an, Legea Fondurilor prevede un venit total de 5,160,098,4 miliarde de lei și cheltuieli în sumă de 5,260,098,4 lei. Astfel, deficitul este de 100 de milioane de lei. Potrivit Ministerului Sănătății, acești bani vor fi acordați din Fondul de rezervă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Buga a mai precizat, în cadrul ședinței Guvernului că cea mai mare parte din bugetul pentru sănătate va fi acordat pentru plata serviciilor medicale.

 Polița medicală se scumpește, iar salariul doctorilor nu va crește nici cu un leu - Proiectul Legii Fondurilor pentru 2015 e în dezbateri 

”94 la sută din bugetul total se va acorda pentru plata serviciilor medicale. Este vorba despre 4,9 miliarde de lei. De asemenea, o bună parte din bani se va acorda pentru medicamentele compensate - 335 de milioane”, a subliniat responsabilul.

Din plata poliței în sumă procentuală ar urma să fie acumulate 2,730,280,4 miliarde de lei, iar din procurarea poliței în sumă fixă - puțin peste 100 de milioane de lei. Potrivit documentului, transferurile din partea bugetului de stat ar urma să constituie 2,234, 556,6 miliarde de lei, iar pentru Programele Naționale ar urma să fie alocate 36,033,7 milioane de lei, cu o creștere de 12 milioane față de anul trecut.

De asemenea, Fondul de bază ar urma să constituie 4,899,578,0 miliarde de lei și este mai mare decât anul trecut cu peste 370 de milioane de lei. Fondul de rezervă ar urma să constituie 75,758 milioane de lei, Fondul de profilaxie – 50 de milioane, iar Fondurilor de dezvoltare pentru prestatorii publici de servicii medicale ar urma să ajungă la 161 milioane de lei și este în scădere cu aproape 60 de milioane.

Acum, polița medicală în sumă fixă costă 4.056 de lei, iar contribuția procentuală constituie 8 procente. 

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale