Autor: Irina Papuc

Numărul consumatorilor de droguri, dependenți de acest viciu, este în creștere.  Datele statistice arată că anual, în Republica Moldova, cel puțin 300 de persoane încep să se drogheze.

Potrivit datelor Dispensarului Republican de Narcologie numărul celor dependenți de stupefiante a ajuns anul trecut la 9.700, cu 1.800 mai mulți decât în urmă cu cinci ani.

Directorul instituției, Mihai Oprea, spune că cei mai mulți consumatori de droguri sunt tineri. În peste 50 la sută din cazuri este vorba despre persoane cu vâstra cuprinsă între 19 și 44 de ani.

În același timp, specialiștii declară că în ultimii 10 ani nu se mai atestă cazuri de consum de droguri printre copii, ceea ce este un lucru îmbucurător.

În prezent, cea mai bătrână persoană dependentă de stupefiante are peste 70 de ani.

Aceleași date relevă faptul că drogurile extrase din mac și canabisul sunt cele mai consumate stupefiante în Republica Moldova. Acestea au ajuns „în topul preferințelor“, pentru că sunt printre cele mai accesibile droguri și pot fi găsite oricând, precizează directorul Dispensarului Republican de Narcologie.

Totodată, aproape 35 la sută din persoanele dependente de droguri încă mai folosesc narcotice injectabile.