Autor: Sorina Bujarov
Sunt aproape doi ani de când Ministerul Sănătății a elaborat o lege cu adevărat eficientă împotriva fumatului. De aproape un an însă Parlamentul tergiversează aprobarea documentului. Principalul argument adus de deputați este că legea anti-tutun este prea strictă și că aceasta va afecta economia țării, dar și businessul mic. Specialiștii străini, participanți la Dialogul de politici privind controlul tutunului în Republica Moldova și în țările din vecinătate, au însă o altă părere.
Dimitrii Yanin, expert rus în domeniul controlul tutunului spune că argumentele aduse de parlamentarii moldoveni nu sunt plauzibile și că, de fapt, legea elaborată de Ministerul Sănătății este una foarte bună, care poate salva mii de vieți. Expertul crede că în Moldova există un lobby foarte puternic din partea industriei tutunului, de aceea nici până astăzi legea anti-tutun nu a fost adoptată. Ce soluții vede expertul rus pentru ca Parlamentul din Moldova să adopte, în cele din urmă, acest document citiți în interviul de mai jos.
Domnule Yanin, când, la modul practic, Rusia a început lupta împotriva fumatului?
Formal, primul pas în această luptă a fost făcut încă în anul 2002. Atunci Rusia a adoptat o lege care se aseamănă foarte mult cu actuala lege privind controlul tutunului din Republica Moldova. Ca şi în Moldova, principalele prevederi ale acestei legi erau interzicerea fumatului în şcoli, spitale, grădiniţe. Documentul însă nu se axa deloc pe cele mai importante metode de reducere a fumatului, metode care într-adevăr au o influenţă foarte mare asupra fumătorilor, dar şi a potenţialilor fumători, cum ar fi interzicerea fumatului în restaurante şi cafenele. Această lege, adoptată în 2002, doar obliga antreprenorii să creeze locuri speciale pentru fumat în oficii, ca angajaţii să aibă unde ieşi pentru a fuma. Iată cu această lege noi am trăit 10 ani. O astfel de situaţie este foarte periculoasă pentru că, pe de o parte este legea care ca şi cum luptă împotriva fumatului, dar de fapt aceasta este o ficțiune. Toate prevederile din această lege au dus la sporirea comercializării ţigaretelor. Dacă în 2002 volumul ţigărilor vândute era de 200 de miliarde pe an, în 2013 volumul a ajuns la peste 400 de miliarde. Acest lucru ne arată că o astfel de lege nu funcționează.
Și ce pas important a făcut Rusia în lupta cu fumatul?
Adevărata luptă împotriva fumatului a început în 2008, când Rusia a semnat Convenţia Cadru privind controlul tutunului a OMS.Moldova a semnat acest document un an mai târziu, în 2009. Acest lucru ne-a permis să le povestim politicienilor, dar şi întregii societăţi, ce metode sunt eficiente şi ineficiente în lupta cu viciul fumatului.
La început a fost greu pentru că erau foarte multe opinii precum că metodele mai drastice de interzicere a fumatului nu au nicio influenţă asupra fumătorilor şi a potenţialilor fumători. De asemenea, mulţi credeau că publicitatea la ţigări nu influenţează deloc populaţia şi că nu ar trebui interzisă, ceea ce, desigur, nu era devărat. Am reușit totuși să convingem politiceinii să revadă legislația privind controlul tutunului. 180 de ţări din lume au ratificat Convenţia Cadru a OMS și toate acestea au început să ia măsuri drastice împotriva fumatului, Rusia nu putea să rămână în urmă. Am demonstrat că metodele drastice au efectul dorit și că numărul fumătorilor scade continuu, dacă sunt întreprinse unele interdicții.
A fost nevoie însă de mai mulţi ani până la adoptarea unei legi eficiente împotriva fumatului. Abia peste cinci ani Rusia a adoptat o lege care reflectă prevederile Convenţiei Cadru privind controlul tutunului a OMS.
Cât de deschise erau autorităţile din Rusia să elaboreze şi să adopte o lege drastică împotriva fumatului, care să interzică chiar și fumatul în localurile publice?
Iniţial, autorităţile din Rusia nu erau pregătite să adopte o lege conform Convenţiei Cadru a OMS. Asta pentru că Rusia era a doua cea mai dezvoltată piaţă a produselor din tutun. China era pe primul loc, iar Rusia - a doua ţară unde se vindeau cele mai multe ţigări. În Rusia se vindeau mai multe ţigări chiar decât în SUA, chiar dacă țara noastră are aproape de trei ori mai puţină populaţie decât este în State.
Desigur că şi industria tutunului a încercat să se implice, pentru că voia să-şi păstreze piaţa. Reprezentanții industriei tutunului veneau şi povesteau politicienilor şi societăţii civile diferite poveşti, precum că trebuie să ne axăm pe informarea populaţiei cu privire la pericolele fumatului, că trebuie să oferim posibilitate fumătorilor să facă sport, etc. Noi însă am stat ferm pe poziții. Nicio ţară care a reuşit să reducă numărul fumătorilor, dar şi a ţigărilor consumate nu a făcut aşa cum i-a dictat industria tutunului. Din păcate, dacă nu vor fi aplicate unele interdicţii, precum interzicerea publicităţii şi alte măsuri, nimic nu o să se schimbe. Am vorbit deschis și le-am spus deputaţilor că putem să ne uităm mai departe la această situaţie şi să permitem ca populaţia să moară sau să intervină şi să prevenim această tragedie.
Apropo, în Rusia industria tutunului a participat la elaborarea pachetului de legii anti-tutun? De exemplu, în Moldova, reprezentanţii companiilor producătoare de ţigări au participat activ la şedinţele comisiilor parlamentare.
Convenţia Cadru privind controlul tutunului a OMS interzice participarea reprezentanţilor industriei tutunului la elaborarea legii privind controlul tutunului. Convenţia Cadru interzice orice dialog cu industria tutunului, dacă legea elaborată se referă la sănătatea populaţiei. În general, faptul că tutunul a devenit un produs comercializat şi consumat legal a fost o mare greşeală. Lumea trebuie să ştie că ţigările sunt periculoase. Chiar prima ţigară consumată te face dependent de nicotină şi provoacă consecinţe grave în organism. O altă mare greşeală este faptul că tutunul nici până acum nu a fost interzis. În Rusia, de exemplu, fumatul nu a fost interzis până acum, pentru că acolo sunt 40 de milioane de fumători, dependenţi de nicotină. Este imposibil să interzici fumatul dintr-odată. Totul trebuie făcut treptat. Iată măsurile incluse în legea anti-tutun sunt menite să reducă numărul fumătorilor pas cu pas. De la 40 de milioane, la 30, iar apoi la 20 şi tot aşa. Dacă timp de 15 ani vom reuşi să reducem numărul fumătorilor până la zece milioane, atunci vom pune în discuţie ilegalizarea tutunului, adică interzicerea vânzării ţigărilor în magazine. Vom cere ca ele să fie comercializate doar în punctele specializate sau sub formă de reţetă medicală.
În Rusia, industria tutunului a încercat în vreun fel să impiedice adoptarea legii anti-tutun?
Da. Industria tutunului a sponsorizat crearea aşa ziselor asociaţii pentru apărarea drepturilor fumătorilor. O măsură nu chiar inteligentă, dar așa au decis ei, să investească în aşa asociaţii, care au ieşit în public şi au vorbit despre dreptul de a fuma. Mai mult, industria tutunului a dat chiar bani politicienilor, cu scop de binefacere. Chiar la a doua lectură unul dintre foştii mari sportivi, membru al Parlamentului, a ieşit la tribună şi a început să vorbească despre lacunele noii legi. Pe urmă noi am aflat că el a luat granturi de la JTI (Japan Tabacco International). Am avut îndrăzneala şi l-am întrebat deschis pe cine el reprezintă atunci când vorbeşte despre lacunele legii, reprezintă Parlamentul sau industria tutunului. Dacă vorbeşte din partea industriei tutunului, atunci el trebuie să declare deschis acest lucru. Noi am vrut doar ca totul să fie transparent. Nu am avut nimic împotriva celor care au fost sponsorizaţi de industria tutunului, dar le-am cerut să declare acest lucru deschis, ca oamenii să-şi poată face singuri concluziile. Şi asta ne-a ajutat mult atunci când documentul se discuta în Parlament. Nimeni dintre deputaţi nu au mai ieşit la tribună să declare că legea nu e bună. Am avut noroc că deputaţii noştri se tem foarte mult de scandal, iar un rol important l-a avut şi presa.
Totuși cum ați reușit să faceți față presiunilor din partea industriei tutunului?
Noi am reuşit să obţinem în cele din urmă succes, pentru că de partea noastră era Vladimir Putin. Încă în 2010, când era Premier, acesta a semnat o strategie anti-tutun, care prevedea măsuri drastice de luptă împotriva acestui viciu. Într-o perioadă chiar glumeam pe seama celor care aduceau argumente false împotriva interzicerii fumatului în locurile publice. Le spuneam că dacă nu sunt de acord, să se ducă să-i spună asta personal lui Putin. Pe lângă aceasta, de partea noastră era şi şeful comisiei parlamentare de profil, datorită căruia şi noi cei din societatea civilă ajungeam în Parlament şi le vorbeam deputaţilor despre pierderile reale cauzate de fumat.
După aceasta a ieşit și Dimitrii Medvedev cu o adresare video, în care vorbea despre pierderile pe care le suportă Rusia din cauza fumatului. El a fost foarte ferm şi a spus că Rusia trebuie să pună capăt pierderilor umane, dar şi financiare, cauzate de tutun. Noi anual pierdem un oraș întreg de oameni, din cauza fumatului.
Cum a primit societatea noile măsuri împotriva fumatului, având în vedere că ele sunt mult mai drastice decât precedentele?
La noi 82 la sută din populaţie era pentru implementarea legii anti-tutun, care prevede interzicerea fumatului în locurile publice. La acest capitol Moldova stă mai bine, pentru că peste 93 la sută dintre moldoveni sunt de acord cu această măsură. E un lucru normal, pentru după ani buni de fumat, lumea deja vrea să scape de acest viciu. Nu înţeleg de ce în Moldova se ignoră chiar în așa mod opinia populaţiei. De ce totuşi nu se aprobă legea anti-tutun, din moment ce societatea vrea acest lucru. Lumea nu cere ceva ce costă extrem de scump, cere să fie ajutată să-şi păstreze sănătatea.
În Rusia, de exemplu, cea mai nedorită măsură era interzicerea fumatului în scara blocurilor. Chiar şi aşa, 55 la sută din populaţie a fost de acord cu această măsură, printre care şi fumători. Noi ne-am străduit să arătăm deputaților ce vrea societatea, astfel ca lobby-știi să se mai liniştească şi că nu vină cu declaraţii aberante.
Deputații moldoveni se tem că dacă fumatul va fi interzis în cafenele și restaurante vor scade veniturile acestor localuri. În Rusia acest lucru s-a întâmplat?
La dialogul la care am participat, deputatul Ghenadie Brega, care este şi doctor, m-a întrebat dacă interzicerea fumatului în locurile publice duce la scăderea veniturilor. I-am explicat că aceasta este o minciună inventată de industria tutunului. Nicio ţară care a interzis fumatul în localurile publice nu a avut pierderi financiare. Pot să prezint oricui datele anuale care arată că în 2014, când în Rusia a intrat în vigoare această măsură, veniturile localurilor au rămas aceleaşi ca în 2013. În cafenele și restaurante oamenii merg cu familia să se relaxeze şi, din moment ce acolo nu se fumează, tot mai mulți încep să le frecventeze împreună cu copiii. Deci nu există niciun argument plauzibil pentru a nu interzice fumatul în localurile de alimentaţie publică.
În ceea ce ţine de publicitate, argumentele aduse de industria tutunului este că populaţia are dreptul la informaţie despre noile produse ale companiei. Îmi vine greu să rămân serios când cineva vorbeşte despre aşa ceva. Publicitatea la ţigări e acelaşi lucru ca şi cum ai face publicitate pentru cancer, infarct, accident vascular cerebral, etc. Publicitatea la ţigări este un lucru foarte periculos. Iată Centrul PAS a făcut un mic interviu cu nişte copii şi chiar ei ştiau de ţigările “Kiss”, ceea ce e tragic. Sigur, industria tutunului ştie către cine să direcţioneze publicitatea. Nu către fumătorii activi, dar către tineret, ca să ademenească tot mai mulţi clienţi. Oamenii sunt duși în eroare.
Ați participat la Dialogul de politici privind controlul tutunului în Republica Moldova și în țările din vecinătate. Cum au decurs discuțiile cu deputații moldoveni, sunt aceștia dispuși să adopte Legea privind controlul tutunului?
Un deputat, care a participat la şedinţă, îmi spune că în Moldova interdicţiile la fumat nu funcţionează, pentru că oamenii oricum nu le respectă. Eu am rămas puţin şocat. Eu înţeleg când un ţăran spune asta, dar un deputat nu are dreptul să spună aşa ceva. Până la urmă, deputaţii sunt cei care fac legile într-o ţară şi ei trebuie să creeze condiţiile necesare ca acestea să fie respectate de toată lumea.
Dacă e să ne luăm după această logică, că nu trebuie de interzis nimic, pentru că oricum nu se respectă, atunci ar trebui să legalizăm toate ilegalităţile. Haideţi să scoatem semafoarele de pe străzi, pentru că oricum se găsesc oameni care nu respectă regulile de circulaţie. Haideţi să legalizăm crimele, să vedem dacă acest lucru o să scadă nivelul criminalităţii sau nu. Eu sunt sigur că o să crească. E lucru ştiut faptul că interdicţiile scad nivelul criminalităţii sau a altor ilegalităţi. Am încercat să-i explic domnului deputat nişte lucruri atât de evidente. Domnul totuşi încerca să mă convingă că prin informarea populaţiei poate fi redus nivelul fumatului în ţară. Deputaţii, până la urmă, primesc salarii pentru a adopta legi care să funcţioneze. Ei trebuie să se gândească la toate mecanismele necesare pentru a face legile să funcţioneze, dar să nu să se plângă că acestea nu funcţionează.
Cele mai importante măsuri pe care trebuie să le conţină o lege anti-tutun sunt interzicerea fumatului în locurile publice, interzicerea publicităţii, după care scumpirea accizelor la tutun, iar din aceşti bani trebuie de majorat salariul doctorilor. De asemenea, din aceşti bani s-ar putea crea un serviciu pentru ajutorul fumătorilor care vor să renunţe la acest viciu. Fiţi siguri că alte măsuri, fără cele enumerate anterior, nu o să dea niciun rezultat. Aşa că trebuie să înceteze această propagandă împotriva legii anti-tutun.
Ați discutat și cu unii deputați moldoveni și cu reponsabilii de la Ministerul Sănătății. În opinia dvs, când totuși legea anti-tutun ar putea fi adoptată?
Ministerul Sănătăţii şi deputaţii au un rol foarte important în lupta cu fumatul. Ei sunt cei responsabili de politicile menite să lupte cu acest viciu, care curmă vieţi omeneşti şi solicită cheltuieli enorme din partea statului. Reducerea numărului de fumători este un obiectiv important pentru autorităţile din Moldova, pentru că majoritatea ţărilor deja au făcut paşi importanţi în această direcţie. Rusia, Ucraina, Turcia sunt exemple vii care ne arată că interdicţiile împotriva fumatului scade numărul fumătorilor.
Un rol important îl are și preşedintele comisiei parlamentare de profil, care, dacă va insista, legea anti-tutun va fi adoptată în cele din urmă. Din câte am observat, doamna este mai democrată de felul ei şi sper să se ţină pe poziţie până la urmă. La dialogul la care am participat am arătat responsabililor din Moldova exemplele care arată clar că legea anti-tutun este una bună – au vorbit experți din Turica, Ucraina și, deja, Rusia. Le-am răspuns deputaţilor la cele mai amănunţite întrebări, deja ei vor decide - adoptă legea sau vor căuta în continuare motive de discuţii.
În opinia dvs, care este cel mai mare impediment pentru legea anti-tutun din Moldova?
Este un lobby foarte puternic. Le-am spus şi deputaţilor – dacă vor vota cu conştiinţa, atunci legea ar trebui să treacă şi de a doua lectură. Ei au şansa să intre în istorie, să facă din Moldova o ţară nefumătoare. Trebuie să aibă curaj, la fel ca şi alte ţări. Finlanda, de exemplu, a declarat că peste 15 ani nu va avea deloc fumători. Această luptă trebuie să o înceapă şi Moldova. Nu trebuie ca mania banilor să prevaleze în faţa sănătăţii oamenilor. Nu trebuie ca din cauza banilor să fie mințită populația și să se aducă nişte argumente mincinoase, precum că această lege nu este funcţională. Trebuie să fie totul deschis. Dacă deputații au primit bani pentru campania electorală sau pentru altceva de la industria tutunului, trebuie să spună deschis despre acest lucru, ca oamenii să ştie adevărul şi să-şi facă singuri concluzia.
Împotriva deputaţilor moldoveni nu am nicio dovadă că au luat bani, însă în Rusia ştiu că unii deputaţi, din partide diferite, au avut astfel de legături cu industria tutunului. Şi la noi, unele ministere au copiat în avizele lor exact solicitările industriei tutunului. Noi aveam dovezi şi i-am prevenit că putem chiar să ajungem în judecată, însă nu trebuie să iasă în public şi să vorbească, neargumentat, despre neeficienţa legii anti-tutun.
De curând, la Parlament a fost înregistrat un nou proiect de lege privind controlul tutunului. În opinia autorilor acesta reflectă exact legislația Rusiei în domeniu. Dvs ați citit documentul, ce credeți despre el?
Da, am văzut proiectul de lege al socialiştilor şi e adevărat că e copiat aproape în totalitate din legea rusească. Nu e nimic rău în a copia, însă trebuie să copiezi aspectele bune ale legii, dar nu cele nesemnificative.
Noi, de exemplu, am copiat legea de la Canada. Dacă legea era deja făcută, de ce să mai inventăm odată acelaşi lucru.
Legea rusească interzice în totalitate şi publicitatea şi fumatul în localurile publice, însă proiectul de lege al socialiştilor permite acest lucru. Noi sperăm că autorul acestui proiect de lege va citi încă odată legea rusească.
Domnule Yanin, mulțumesc pentru acest interviu!