Redactor: Sorina Bujarov

O doctoriță din Brașov a rămas oarbă dupa o intervenție într-un spital privat, iar acum își acuză ferm colegii de breaslă. Femeia a fost operată la picior, însă în scurt timp de la intervenție a simțit că își pierde vederea.

A cerut ajutorul medicilor care o aveau în grijă, dar, spune ea, aceștia au asigurat-o că tulburarea e pasageră. Investigațiile suplimentare au arătat, din pacate, că nervul optic al pacientei se necrozase, pentru că vasul de sânge care îl alimenta a fost blocat. Pacienta ar fi avut șanse să-sș păstreze vederea, însă trebuia de intervenit de la primele simptome.

Medicii care au efectuat intervenția se apără acum și spun că orbirea este o complicație dată de bolile de care suferă femeia, iar pierderea vederii după operație este o nefericită coincidență.

Pentru doctorița Cornelia Uscoiu, de 58 de ani, fiecare revenire în cabinetul ei de medic de familie îi provoacă suferință. A muncit aici o viață întreagă, deși în ultimii 10 ani avea nevoie de 3 ședințe de dializă săptămânal. În urmă cu cinci luni, s-a internat într-o clinică privată din Brașov, pentru o operație de bypass la artera femurală. Intervenția a costat 2.000 de euro. Dar a doua zi,  spune pacienta, a început să vadă prost cu un ochi, iar după 24 de ore a orbit complet.

„Eu trebuia să stau în reanimare măcar o zi, sub supraveghere continuă și când i-am sesizat prima data că nu mai văd cu un ochi, ei trebuiau să investigheze ce s-a întâmplat – un accident vascular sau o ischemie”, a afirmat Cornelia Uscoiu, pentru PRO TV.

Deși le-a cerut insistent colegilor ei de breaslă să îi facă un control, spune că de fiecare dată răspunsul lor a fost același – problema va trece.

„I-am spus că nu mai văd nici cu celălt ochi și să facă ceva, să mă ducă la reanimare, să pună vreo perfuzie sau vasodilatatoare. Mi-au spus că să sperăm că nu e definitiv” a mai povestit Cornelia Uscoiu.

Specialiștii spun că femeia a suferit un infarct al nervului optic. Un vas de sânge care-l oxigenează s-a blocat și trebuia intervenit de urgență. De cealaltă parte, în apărarea lor, medicii care au îngrijit-o pe femeie susțin că orbirea este o complicație a bolii de rinichi de care pacienta suferea de multă vreme. În plus, susțin că s-au mobilizat imediat ce li s-au semnalat tulburările de vedere.

„Mi se pare nedrept ca noi să fim acuzați, în condițiile în care ne-am asumat un caz extrem de dificil, tocmai din colegialitate”, a afirmat chirurgul Bogdan Moldovan.

Doctorița este hotărâtă să dea clinica în judecată și a făcut o plângere la Colegiul Medicilor.

 

█  Articole relaționate:

CAMPANIE// Unul face, altul răspunde. Spitalele și doctorii se acționează în judecată unii pe alții, în lipsa unei legi care să prevadă clar cine și când răspunde în caz de malpraxis 

CAMPANIE// Un doctor poate pierde în judecată un proces de malpraxis chiar dacă a realizat o intervenție corect, fără abateri 

CAMPANIE//Ministerul Sănătății a inclus malpraxisul în lege. Documentul conține greșeli de conținut chiar la stabilirea noțiunilor