Autor: Mariana Buciuceanu

Moldovenii mai pot cumpăra polița medicală la jumătate de preț. Ministerul Sănătății a decis să prelungească termenul, care expirase la 31 martie, cu încă trei luni. Astfel, cei care nu au reușit să se asigure, pot cumpăra o poliță cu 2.028 de lei, în loc de 4.056 de lei.

Autoritățile au prelungit termenul de reducere pentru procurarea poliței medicale la jumătate de preț încă pentru trei luni. Astfel, încă în aprilie, mai și iunie moldovenii se pot asigura, cumpărând o poliță la jumătate de preț. Este soluția autorităților din sănătate pentru cei care au venituri prea mici și nu-și permit să achite suma integrală. Proprietarii de terenuri agricole vor achita suma de 1.014 lei, cu o reducere de 75 la sută din valoarea totală.

Reducerile însă nu sunt pentru toată lumea. De exemplu, angajații și angajatorii vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală în acest an, deoarece Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală, care a intrat în vigoare acum câteva zile, prevede o creștere a contribuției lunare sub formă procentuală de la 8 la 9 procente – 4,5 pentru angajat și 4,5 – pentru angajator.

 Polița medicală se scumpește, iar salariul doctorilor nu va crește nici cu un leu - Proiectul Legii Fondurilor pentru 2015 e în dezbateri 

Moldovenii aflați peste hotarele țării mai mult de 183 de zile vor achita prima de asigurare în sumă fixă, în cuantum proporțional numărului de luni rămase de la data achitării primei de asigurare până la sfârșitul anului de gestiune.

Polița de asigurare poate fi procurată la oficiile Poșta Moldovei și la agențiile teritoriale ale CNAM.

Legea Fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală a intrat în vigoare la 28 aprilie și a fost votată cu foarte mare întârziere. Până la aprobare, autoritățile din sănătate au propus două proiecte de documente, însă o parte dintre inițiativele inițiale nu au fost susținute. Atunci, Ministerul Sănătății planifica și majorarea poliței în sumă fixă, de la 4.056 de lei la 4.800. Argumente au fost mai multe – vom beneficia de mai multe servicii de înaltă performanță, va crește numărul de transplanturi. Ulterior, însă s-a renunțat la această creștere, iar polița costă la fel cât și anul trecut.

 

█ Articole relaționate:

Guvernul s-a răzgândit. Polița medicală procurată individual nu se scumpește 

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă