Autor: Sorina Bujarov

În timp ce unii directori de spitale se tot plâng că tinerii doctorii au doleanțe prea mari și că nu sunt gata la compromisuri, în unele spitale raionale vin să muncească și câte zece tineri într-un singur an. Se întâmplă la Ungheni. Directorul spitalului de aici a și reușit să convingă trei dintre rezidenți să rămână aici definitiv. Nu le-a promis marea și sarea, ci un loc de muncă stabil – lucru spre care râvnește majoritatea rezidenților din Moldova.

În fiecare an Moldova pierde tot mai mulți doctori. Fie merg la pensie, aleg să părăsească țara sau pur și simplu renunță la profesia care nu-i satisface din punct de vedere financiar. Să-i înlocuiască aproape că nu are cine, astfel că unele instituții medicale din Moldova sunt asigurate cu medici doar în proporție de 60 la sută. În timp ce managerii spitalelor spun că tinerii specialiști au prea mari solicitări, la rândul lor medicii în devenire spun că nu își doresc decât un loc de muncă stabil și un salariu decent. Anume din acest motiv, o parte dintre rezidenții care și-au făcut rezidențiatul la spitalul din Ungheni au ales totuși să rămână aici și nu în Capitală, așa cum visează majoritatea viitorilor medici. „Cât mai avem tineri ca ei, încă nu este totul pierdut pentru sistemul medical din țară” – astfel vorbește Lidia Crăciun, directoarea de aici, despre cei zece tineri care au venit să facă stagierea sau rezidențiatul la Spitalul din Ungheni.

 Sacrificiile rezidenților care vor să primească lefuri. La 13 luni de la aprobarea Hotărârii de Guvern privind salarizarea acestora, majoritatea viitorilor doctori muncesc gratis 

Unul dintre ei este Ion Drăgan, care acum urmează secundariatul clinic în cardiologie. Când va finaliza studiile se va muta definitiv în Ungheni. Motivul – aici i s-a oferit un loc de muncă stabil, un salariu decent, dar și cel mai importanat – are unde locui. „Chișinăul îmi oferă unele avantaje, totuși voi rămâne să muncesc la Ungheni, acolo unde am un loc de trai. Nu vreau ca tot salariul meu să fie cheltuit doar pentru gazdă. Desigur, în Chișinău aș avea posibilitatea să merg la conferințe științifice, să muncesc și la Catedra de Cardiolgie. Ce folos însă, dacă nu aș avea unde trăi?”, afirmă tânărul specialist. Acum Ion muncește prin cumul la Spitalul „Sf. Treime” din Chișinău, la spitalul din Ungheni, dar și urmează secundariatul clinic. Peste un an însă, atât el, cât și soția sa, care este rezident în neurologie, se vor muta definitiv în Ungheni. 

Spitalul din Ungheni a mai „câștigat” anul acesta și un ftiziopneumolog – Andrei Costei. Ce-i drept, acum acesta este rezident la medicina de familie, însă după finalizarea rezidențiatului va trece o specializare scurtă și se va reprofila. Inițiativa vine din partea managerului spitalului din Ungheni.

„El e medic de familie, însă ne-am gândit să solicităm Ministerului Sănătății ca el să se reprofileze în ftiziopneumonologie. Rezidenții, în mare parte, se lasă convinși să vină la noi pentru că orașul este frumos, spitalul este unul modern, iar noi le oferim facilități. De exemplu, Consiliul raional plătește gazda tinerilor specialiști pentru trei ani”, a afirmat Lidia Crăciun, medic șef la spitalul raional din Ungheni.

 Studenții de la medicină își pot continua studiile postuniversitare în Elveția, Franța sau în orice țară din UE. Unele programe oferă burse lunare de 2.000 de euro 

De cealaltă parte, Andrei Costei spune că a încercat să se angajeze în Chișinău, însă puțini i-au oferit un loc de muncă stabil. „Nu țin neapărat să muncesc la oraș. Mă gândeam chiar să merg să muncesc într-un sat, însă doamna Crăciun a venit cu această ofertă excepțională pentru mine. Am fost fericit să o accept”, povestește entuziasmat tânărul, care acum muncește în calitate de medic de familie la Centrul de Sănătate din Cetireni, Ungheni.

În 2013 Spitalul din Ungheni a reușit să angajeze trei rezidenți, iar anul trecut - doi tineri specialiști. Astfel, instituția medicală nu duce lispă acută de medici, așa cum se întâmplă în majoritatea spitalelor din țară. „Nu avem o criză acută de cadre medicale. Acum suntem în căutarea unui neonatolog, ginecolog și reanimatolog, însă încercăm să suplinim funcțiile treptat”, este optimistă șefa de la Ungheni.

Acum, din cei peste 1.600 de medici rezidenți de la USMF „Nicolae Testemițanu”, doar 500 sunt angajați în instituțiile medicale din țară. Asta deși conform Hotărârii de Guvern nr.791 din octombrie 2013, toți medici rezidenți trebuie angajați și salarizați. Deoarece legea este neclară și nu stabilește clar din ce bani ar trebui salarizați rezidenții, majoritatea instituțiilor medicale refuză să-i angajeze. 

 

  Articole relaționate:

Șapte studenți de la medicină au obținut bursa Erasmus Mundus și vor pleca la studii peste hotare. „Vreau să învăț și să revin în Moldova, pentru că la noi este mai mult de lucru decât în alte țări“ 

Două clinici universitare ar putea fi lichidate și incluse într-un Centru medical universitar. „Cei care știu multe dorm rău noaptea” 

La Chișinău va fi înființat un centru științific de cercetare clinică și de laborator